Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Miért fontos a tudatos kerttervezés?

Melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes végiggondolni, ha kerttervezésbe kezdünk? Léteznek olyan elemek, amelyek a kert méretétől, az eltervezett funkcióktól, a telepíteni kívánt növényektől függetlenek és nagyjából állandóként jelentkeznek minden kert esetében? Manapság már nem elegendő, hogy meghatározzuk az úszómedence méretét és helyét, kiválasztjuk a burkolatot és a hozzá illő kerti bútort és növényeket, az éghajlatváltozás miatt tudatosabb tervezésre van szükség.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy olyan időjárási jelenségeknek lehetünk tanúi, amelyek pár évtizede a mi éghajlati övünkben még nem voltak jellemzők. Hirtelen, nagy mennyiségű csapadék, villámárvizek, hetekig tartó aszály, extrém hőség, hogy csak a legjellemzőbbeket említsük. Azonban, ha tudatosan és okosan tervezzük, illetve terveztetjük meg a kertünket, akkor ezeknek a jelenségeknek a hosszabb távú hatásait némileg mérsékelni tudjuk.


Vízáteresztő felületek

Törekedjünk arra, hogy a kert és a terasz minél kisebb részét burkoljuk le, illetve használjunk olyan burkolatot, amelyen keresztül a víz el tud szivárogni. A kavicsokkal burkolt terasz és kert különleges benyomást kelt. A kertben levő felületek, anyagok és textúrák változása látványos végeredményt hoz, gondoljunk csak a japánkertek egyedi hangulatára.


Zöld kert

Minél zöldebb a kertünk, azaz minél több növény található benne, annál jobban örülünk, az esővíznek. Megfelelő méretű kert esetén ültessünk fákat, amelyek egyrészt árnyékot adnak, ugyanakkor a légszennyezés ellen is hatékonyan veszik fel a harcot. És valljuk be, hogy mennyire hangulatos lehet egy kert, amiben gyönyörű fák állnak. Sőt, ha párban találhatók, akkor még függőágyat is kifeszíthetünk közéjük.


Beszivárgás, tározás és szikkasztás

Ezek a szavak akár varázsszavak is lehetnének. Ám az ACO szótárában erre a három szóra egy kifejezés található: Stormbrixx rendszer. És mit is jelent ez a gyakorlatban? Az esővíz összegyűjtését föld alatti tározóba. Így az értékes vizet a kertben tartjuk és helyben később felhasználhatjuk. Amennyiben a Stormbrixx tartályunkat geotextíliával vesszük körül, akkor a víz a föld befogadóképességének megfelelően elszikkad. Vízzáró fólia használata esetén viszont locsolásra tárolhatjuk a vizet. A tartályokat burkolt felület alá is telepíthetjük. Használatukkal kevesebb víztócsa marad a talaj felett és hozzájárulhatunk az egészséges vízháztartáshoz, valamint talajszerkezethez.


Több árnyék

Az előző pontok egyikében már említettük a növények fontosságát. Itt még egy szempontot adunk ahhoz, hogy miért is érdemes fákat ültetni. A fák által biztosított árnyék hatására a kert kevésbé lesz meleg. Ugyanakkor a talaj nehezebben szárad ki, ezért kevesebbet kell locsolni.


A víz elvezetése

Biztosítsuk az optimális vízelvezetést. Gondoljunk csak bele mi történne, ha az esővíz a tetőről vagy a teraszról közvetlenül a gyepre folyna. A gyep és a ház lábazata is vízben állna, egy idő után a talaj nem jutna megfelelő mennyiségű oxigénhez, a növények kipusztulnának. Fontos, hogy a teraszon is elhelyezzük a vízelvezető rendszert.