Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Szivacsváros
más néven Stockholm-rendszer

A modern nagyvárosokban általában magas a zárt burkolatok aránya. Emiatt eső esetén fokozott felszíni lefolyás lép fel. A csapadékvíz nagy része a csatornahálózaton keresztül kerül elvezetésre, ám heves esőzéskor előfordulhat, hogy a hálózat nem bírja azonnal elvezetni a nagy mennyiségű vizet. Ilyenkor a járdán és az úttesten átfolyások, súlyos túlterhelés esetén akár villámárvizek is kialakulhatnak. A meleg évszakokban a zárt burkolat elősegíti az úgynevezett városi hőszigetek kialakulását, mivel a város kevésbé zöld területei hosszabb száraz időszakokban tovább melegszenek anélkül, hogy lenne elpárolgó víz, ami hűthetne.

A csapadékvíz-gazdálkodás globális úttörőjeként az ACO azt a célt tűzte ki maga elé, hogy stratégiai partner legyen a jövőbeli Szivacsváros (más néven Stockholm-rendszer) projektekben. A zöldülő felületek, például utcák, tetők vagy homlokzatok ellensúlyozhatják a hőszigetek kialakulását, és egyúttal elősegíthetik a párolgásos hűtést. A szivacsváros koncepciója az, hogy az esővizet ott tároljuk, ahol az keletkezik.

Szivacsváros elv - fák

AZ ELV

A városi fák pozitív hatással vannak a mikroklímára. Csökkentik a szél sebességét és árnyékot adnak. Párolgásuk révén az érzékelhető hőt elvonják környezetükből és növelik a páratartalmat, ezáltal csökkentik a hőérzetet. Ezért a fák a lokális nyári túlmelegedés – az úgynevezett városi hősziget-effektus – elleni küzdelemben létfontosságú és hatékony eszközt jelentenek.

A szivacsváros-elv a fák szempontjából egy olyan innovatív rendszer, amely lehetővé teszi a nagy lombú fák egészséges fejlődését a burkolt területeken, és a csapadékvíz visszatartásával biztosítja a városi fák fennmaradását az utcákon.

Ha a fák gyökérterülete burkolt felületek (járdák, parkolók, utcák) alatt van, az útalapnak megfelelő rétegrenddel kell rendelkeznie, amely egyszerre felel meg az útépítés műszaki követelményeinek és a fák biológiai szükségleteinek. A csapadékvíz visszatartó tér kialakításával a csatornarendszer tehermentesül, a fák vízellátása száraz időszakban is megoldott.

TÉNYEK

Klímaváltozás történik! A forró, száraz nyár még sok forró napot és trópusi éjszakát hoz. A lokálisan előforduló heves esőzések gyakran terhelik túl a csatornarendszereket, és áradást okoznak. A helyi önkormányzatoknak stratégiákat kell kidolgozniuk az éghajlatváltozás ezen következményeire.

A következő évtizedekre vonatkozó éghajlati előrejelzések azt mutatják, hogy a klímaválság csak súlyosbodik. Településeink élhetőségének megőrzése érdekében a közigazgatási és a tervezési hatóságoknak erre reagálniuk kell. A jövőben hatékonynak szánt intézkedéseket már ma meg kell tenni!

KIHÍVÁSOK - A fának tér kell!

A fák csak körülbelül 30 év után érik el teljes potenciáljukat az éghajlatváltozás hatásaival szemben, amikor már nagy koronát fejlesztettek ki. A korona mérete azonban közvetlenül összefügg a gyökér térfogatával. A városokban, településeken gyakran találunk túl kicsi fakorongokat, nem megfelelő aljzatot, talajtömörödést, szennyezett utcavizet. A fák néhány év elteltével megrekednek fejlődésükben, fokozott karbantartást igényelnek és gyakran elpusztulnak, a gyökerek pedig gyakran jelentős károkat okoznak az önkormányzati infrastruktúrában (útfelületek törése, benőtt csövek).

A legtöbb utcai fa jelenleg csak 20-30 éves kort ér el, és kicsi marad. A közelébe sem tudják fejleszteni a klímaválság következményeinek tompítására szolgáló potenciáljukat! A szivacsváros-elvvel a felületen lévő fakorongok kisebben tarthatók, mert a burkolt felületek alatt víz és levegő áll rendelkezésre a fák számára. Az esővizet a szivacsváros földalatti visszatartó területére vezetik, talajrészecskékhez kötik, és addig tárolják, amíg el nem párolog a fákról. A felesleges víz kiszivárog, vagy lefolyik. Ez nagyobb teret ad a közterületek kialakításának.

ACO moduláris rendszer - Szivacsváros

A csapadékvíz-gazdálkodás globális úttörőjeként az ACO azt a célt tűzte ki maga elé, hogy stratégiai partner legyen a jövőbeli szivacsvárosi projektekben. A zöldülő felületek, például utcák, tetők vagy homlokzatok ellensúlyozhatják a hőszigetek kialakulását, és egyúttal elősegíthetik a párolgásos hűtést. A szivacsváros koncepciója az esővizet ott tárolja, ahol az megjelenik.

A szivacsváros fákhoz kialakított elve egy innovatív építési mód, amely biztosítja a városi fák fennmaradását az utcai térben. Az eredetileg Skandináviában kifejlesztett elv lehetővé teszi a nagy koronájú fák egészséges fejlődését a városi területeken, és egyúttal föld alatti esővíztározót biztosít számukra.

A szivacsváros elvét alkalmazva a fák gyökerei károkozás nélkül terjedhetnek a burkolt felületek alatt, például járdákon, parkolókon és utcákon.


A rendszer elemei - az ACO megoldásai a szivacsvárosokra