Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO DRAIN® - vonalmenti vízelvezetés

A vonalmenti vízelvezetés a pontszerű vízelvezetés modern alternatívája. A vonalmenti vízelvezetés számos előnnyel rendelkezik: csak két irányból szükséges a lejtés kialakítása (szemben a négy iránnyal), kevesebb csővezetékre van szükség, esztétikusabb a terület összképe. A vízelvezető rendszer általában a következő elemekből áll: folyókatest, rács, záróelemek, ellenőrző nyilás, rácskiemelő horog, stb.

A vonalmenti vízelvezetés tipikus alkalmazási területei:

  • logisztikai központok
  • autópályák, autóutak
  • közterületek
  • irodák és bevásárlóközpontok környezete
  • szabadtéri parkolók és parkolóházak

További információ a weboldalunk Megoldások menüpontja alatt található

Anyagok (folyókatest, rácsok, fedlapok): polimerbeton, Nexite, műanyag, öntöttvas, rozsdamentes acél, horganyzott acél

Méretezési tényezők: alkalmazás, terhelési osztály, hidraulikai számítás, névleges méret, lejtés, bemeneti keresztmetszet, stb.

Jövőbeli tendencia: vízelvezető rendszerek beépített tömítéssel.

Termékkínálatunk
Víztömör folyókamegoldások

Folyókák standard tömítéssel.

Az új generációs ACO folyókák.

A felszín alatti vizek és az épületvédelem a fő oka annak, hogy a jövő folyókarendszere víztömör legyen a folyóka teljes hosszában. Az ACO-nál a jövő már régen megkezdődött. Az ACO DRAIN® Multiline Seal in, az ACO DRAIN® Monoblock RD 200 V és az ACO DRAIN® Qmax folyókarendszerek már integrált tömítéssel rendelkeznek. Így a legkülönbözőbb alkalmazási területek esetében (A15-től F 900-ig) már ma megfelelnek a holnap vízbázis védelmi követelményeinek és igényeinek.


Miért legyen víztömör a jövő folyókarendszere?

A hagyományos folyókarendszerekben a víz egy része a folyókaillesztéseknél elszivárog. Ez káros hatással lehet a környezetre és az épületszerkezetre is. Ezért két oka is van az integrált tömítésekkel ellátott folyókarendszerek használatának, még akkor is, ha azokat (még) nem írják elő a rendeletek:


1. A felszín alatti vizek védelme

Az urbanizáció és iparosítás következtében egyre több felület kerül leburkolásra és a felszín alatti vizek szennyezőanyagokkal való szennyezése növekszik. A városok és az önkormányzatok így új kihívásokkal szembesülnek a vízforrások kezelésében.

Ehhez innovatív rendszermegoldásokra van szükség a szennyezett szennyvíz összegyűjtésére és tisztítására. A víz drága kincs, amire vigyáznunk kell, és ily módon a felszíni víz elvezetése és tisztítása egyre fontosabbá válik.

2. Strukturális védelem

A legtöbb épület szilárd betonalapokra épül. Ezeket védeni kell a vizek károsító hatásaitól és a korróziótó. A forgalomtól távol eső felületekről érkező csapadék jelentősen több szennyeződést tartalmaz, mint a nagyforgalmú felületekről. Az erősen használt utakat az ásványolaj mellett egyre jelentősebb szennyezőforrás a gumiabroncsok (kopás), a fékpor és a kipufogógázok, valamint egyéb nehézfémek. Ehhez hozzáadódik a jégmentesítő szerek téli használata. Mindezek a szennyeződések a csapadékkal együtt elkerülhetetlenül a talajba kerülhetnek, ha nem víztömör a vízelvezető rendszer.


Világelsőként az ACO kínál beépített tömítéssel folyóka rendszereket

MultiLine Seal in

Térfelújításokhoz, városi esztétikai vízelvezető megoldásként.

Monoblock RD 200V

Ipari, logisztikai és dinamikus terhelésű utak - akár keresztirányú - vízelvezető rendszereként.

Qmax tározócsöves résfolyóka

Ipari, logisztikai, repülőtéri és egyéb nagyfelületek vízelvezető rendszereként.


A 15 - E 600 terhelési osztályok.

Az ACO DRAIN® Multiline Seal in rendszer a legmegfelelőbb az olyan alkalmazásokhoz, ahol az esztétika kulcsfontosságú szerepet játszik a rácsok különböző választékával.

D 400 – F 900 terhelési osztályok.

Az ACO DRAIN® Monoblock RD folyókarendszer különösen alkalmas keresztirányú vízelvezetés kialakítására különös tekintettel utak, repülőterek és ipari területek számára. A rendszer elemei robusztus monolit szerkezetűek.

Terhelési osztály: F 900-ig.

Az ACO Drain® Qmax tározócsöves folyókarendszert kifejezetten nagy felületek vízelvezetésére és áramláskésleltetésére fejlesztették ki, az F 900 osztályig terjedő terheléssel. Így ideális megoldás a repülőterek, kikötők és logisztikai központok számára. A diszkrét réskialakításának köszönhetően a Qmax rendszer alkalmas esztétikai szempontok szerinti vízelvezetésre is.


A folyóka alkalmazható mint funkcionális vízelvezető eszköz, valamint hangsúlyos és meghatározó esztétikai eleme a burkolatnak illetve a környező épületeknek.