Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Kondenzvíz-elvezetés
Egyszerű vízelvezető megoldás a szupermarket számára

Az ACO kondenzvíz-elvezetési megoldása lehetővé teszi a a szupermarketekben található hűtőszekrények és fagyasztók működése során keletkező kondenzvíz és a tisztítóvíz megbízható elvezetését.

ACO Termékelőnyök

 • Épülettől és födémszerkezettől független beépítés
 • A szupermarketek működése a telepítési munkálatok alatt is folytatódhat
 • A hűtőszekrények átrendezése nem igényel padlómunkát
 • Megbízható technológia, a csövekhez és alkatrészekhez való hozzáférés garantált
 • A csatlakozótömlők öntisztító hatása hatékonyan akadályozza meg az eltömődéseket
 • Gyűjtőtartályonként akár nyolc hűtőegység csatlakoztatása lehetséges, a felszállók minimális száma jelentősen csökkenti a telepítési ráfordítást

Az ACO nemcsak a következő alkatrészek gyártója és szállítója, hanem természetesen a tervezésében, telepítésében és üzembe helyezésében is támogatja Önt. Így a lehető legnagyobb ügyfélelőnyre tehet szert.

Lépjen kapcsolatba velünk

Elolvastam és megértetem az Adatkezelési tájékoztatóban írtakat.

Töltse le katalógusunkat!

Rendszerelemek

A rendszer felépítése és elrendezése

1. Vákuumszivattyú

 • Kiüríti a csővezetéket és elvezeti a kondenzátumot a hűtőszekrény működése és tisztítása során.
 • A rendszer kompakt, rugalmas és független az épületés padlószerkezettől.

2. Gyűjtőtartály

 • Összegyűjti a hűtőkben és fagyasztókban keletkező kondenzvizet.
 • A vizet közvetlenül a hűtőszekrényekhez csatlakoztatott flexibilis csővezetékkel juttatjuk el a gyűjtőtartályba.
 • Integrált szintérzékelő figyeli a kondenzátum mennyiségét a gyűjtőtartályban. Csatlakozás a felszállóhoz is rugalmas tömlőkkel történik, így a hozzáférhetőség a teljes rendszerhez megoldott.

3. Vezérlés

 • Feladata a vákuumszelep aktiválása és a töltési szint jelzésének kiértékelése (gyűjtőtartály)
 • Konfigurálás és felügyelet okostlefonnal vagy LANkapcsolattal rendelkező laptopon keresztül történhet

4. Vákuumszelep

 • Ez megnyitja és elindítja a vákuumelvezetést a gyűjtőtartályból a csövön keresztül

5. Szürkevíz-elvezetés (opcionális)

 • Mosogatók rugalmas elhelyezését teszi lehetővé a hűtőszekrényektől és a szaniterhelyiségektől függetlenül

6. Vákuumcsövek

 • A vonatkozó szabványok/irányelvek szerint vákuumalkalmazásokhoz validálva és tanúsítva

Tradicionális kondenzvíz-elvezetés padlólefolyóval

Tradicionális kondenzvíz-elvezetés padlólefolyóval és csőrendszerrel ellátott hűtőszekrényekből

A hűtőszekrények gravitációs vízelvezetésénél a fellépő kondenzátumot először a padlószerkezetbe integrált padlólefolyókon keresztül gyűjtik össze. A padlóösszefolyókban összegyűlt kondenzátum ezután a padlószerkezetben lévő csöveken keresztül távozik.

A csőrendszereknek megfelelő lejtéssel kell rendelkezniük, és a kondenzátumot megfelelő gyűjtőtartályba kell vezetni. Ezeket a gyűjtőedények gyakran csak a padlószerkezetbe lehet elhelyezni a lejtésviszonyok miatt.


Ebben az esetben a padlóvízelvezetés és a födémszerkezet tervezésénél figyelembe kell venni a kondenzvíz-elvezetés beépítését. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a csőrendszer szükséges lejtése nagy távolságokon is szerepet játszhat, így a kondenzátum végső gyűjtőhelyen történő elhelyezése csak nehézségek árán lehetséges, vagy szükség lehet egy további átemelő berendezésre.


Ha az eladótér átalakítása során a hűtőszekrényeket más helyre költöztetik, új kondenzvíz-elvezetési pontokat kell kialakítani. Ez sok idővel és pénzzel jár, és a meglévő régi lefolyórendszerek kihasználatlanul maradnak a padlószerkezetben.

A gravitációs vízelveztés hátrányai

 • A csőrendszereket megfelelő lejtéssel kell lefektetni
 • Az áruház átrendezése esetén komoly bontással járó átalakítást igényel a kondenzrendszer áttelepítése
 • Nagy erőfeszítés az új lefolyóhelyek kialakítása, mivel új padlóösszefolyókat és csőrendszereket kell
 • visszahelyezni a padlószerkezetbe

Egyszerűbb megoldás a kondenzvíz elvezetésére az ACO-val
ACO Vákuum-gyűjtőrendszer és vezérlőrendszer áttekintése

Beállítás, csatlakoztatás, vízelvezetés

Hűtőszekrények gravitációs vízelvezetésében a keletkező kondenzátumot padlólefolyókban gyűjtjük össze. Ezek a padlószerkezetbe vannak építve és lejtéssel rendelkező csővezetékkel vezetjük el a befogadó pontra. Ezek a befogadó pontok a padlóburkolat alatt az épületszerkezetben találhatók.

Fontos megjegyezni azt is, hogy nagy távolságokon a csőrendszerek szükséges lejtése miatt a csővezeték olyan mélyre kerül, hogy szennyvízátemelő berendezés alkalmazására van szükség a kondenzvíz továbbításához.

Ha az eladótér átalakítása során a hűtőegységeket más helyre költöztetik, ott ismételten meg kell oldani a kondenzvíz elvezetését. Ekkor jelentős bontásokat kell végrehajtani és ez a munka hosszú ideig alkalmatlanná teszi az eladóteret az értékesítésre.


Ez rengeteg időt és pénzt emészt fel, ráadásul a padozatban megmaradnak a régi meglévő vízelvezető rendszerek.

ACO Vákuum-gyűjtőrendszer
Áttekintés

 • A rendszer a kész padlón van felállítva, utólagos beépítése akár bontás nélkül is elvégezhető. Későbbi átalakítások folyamán könnyen le- és újra felszerelhető.
 • A hűtőszekrények/pultok és a gyűjtőtartály összekötése tömlőkkel történik vákuumrendszerben, lejtés nélkül.
 • Minden gyűjtőtartályhoz akár nyolc vízelvezető csatlakoztatható.
 • A vízelvezetési folyamat a gyűjtőtartálytól a hűtött vitrin lefolyócsövéig terjed, hatékonyan megakadályozva a kondenzvíz hosszú távú pangását.

Gyors ki- és átalakítás, egyszerű tervezés

A gyűjtőtartály használatakor egy gyűjtőrendszerhez akár nyolc vízelvezető elem egyszerű csatlakoztatására is lehetőség van.
Ezt a nyolc csatlakozást az ábrán látható módon egy felszállóhoz kell rákötni. A vízelvezetés csak egy, a csővezetékbe szerelt vákuumszelepen keresztül történik. Ezért nem szükséges az egyes hűtőegységeket külön mérlegelni, valamint külön leereszteni a megfelelő felszállóvezetékeken és további vákuumszelepeken keresztül.

Ez az eljárás jelentősen csökkenti az összeszerelési és telepítési ráfordítást, különösen nagyobb projekteknél, mivel a felszállók száma minimálisra csökkenthető.


A kondenzvíz-elvezető rendszer ezért tökéletes megoldás üzletek felújításához vagy új építési tervekhez rendszeresen cserélhető hűtővitrinekkel.

ACO ACO gyűjtő- és vezérlőrendszer
Jellemzők

 • Minden gyűjtőtartályhoz legfeljebb nyolc vízelvezető elem csatlakoztatható. Csak vákuumszelepes felszállócső szükséges.
 • Vákuumszivattyú integrált előtétvágóval van felszerelve a megbízható vízelvezetésért
 • Akár 10 m függőleges szállítási magasság is lehetséges

A rendszer elemei

Vákuumszivattyú előtétvágóval


Az ACO vákuumszivattyú integrált vágófejjel minimálisra csökkenti az idegen anyagok miatti rendszerhibákra való hajlamot. A beépített frekvenciaváltó lehetővé teszi a
szivattyú kikapcsolását a szükséges vákuum elérésekor, így csökken a működési idő. Az alacsony zajkibocsátás lehetővé teszi a szivattyú beszerelését az eladótér melletti műszaki helyiségekbe.
A vákuumszelep a döntő interfész alkatrész, és megbízható kapcsolási folyamatokkal győz meg. A szabvány által megkövetelt 300 000 ciklus könnyen betartható.

Gyűjtőtartály 8 bemeneti fúvókával


A gyűjtőtartály nyolc darab DN 20-as bemeneti fúvókával és két DN 40-es kimeneti fúvókával rendelkezik. A töltésszint-érzékelő csatlakozása szintén az oldalon található.
Előnyök:

 • A szükséges felszállók csökkentése a nyolc bemeneti fúvóka miatt
 • Sürgősségi vízelvezetés elérhető
 • A zárt rendszer azt jelenti, hogy nincs szükség csőlejtőre a gyűjtőtartályhoz
 • Egyszerűsített ellenőrzés/összeszerelés a rugalmas tömlők alkalmazása miatt
 • A felszállócső a gyűjtőtartály bal/jobb oldalára csatlakoztatható

Vezérlés


Az egyszerű működésellenőrzést a kezelőszemélyzet a hűtőszekrényekre jól láthatóan rögzített vezérlőegységekkel végzi el. A szelepek vezérlése és az üzemi adatok lekérése digitális kimeneteken keresztül kezelhető. Ezenkívül az üzemi értékek kényelmesen beállíthatók Bluetooth-on keresztül a helyszíni kezelőfelületeken a megfelelő ACO kezelőalkalmazással.
A vezérlési koncepciót a Modbuson keresztüli adatátvitel és az összes beállítási változás, valamint hiba rögzítése teszi teljessé.

ACO PIPE vízelvezető cső


Az 1.4301 anyagból készült DN 50 ACO PIPE vízelvezető cső minden szükséges előírásnak megfelel ahhoz, hogy az ACO vákuum-elvezetéssel együtt használható legyen a kondenzátum vákuumelvezetésére szolgáló átfogó rendszerben. Az ACO PIPE előnyei a tűzvédelem, a hangszigetelés, a beépítés és a higiénia területein mutatkoznak meg.
A rozsdamentes acélból készült ACO PIPE az A1 tűzvédelmi osztályba tartozik, és nem okoz további tűzterhelést az épületben. Az ACO PIPE szerepel a Rockwool általános építésügyi hatósági vizsgálati tanúsítványában, ezért bevizsgált és alkalmas tűzvédelmi falak és födémek áthatolására (AbP: P-3725/4130-MPA BS).


Szerelés és üzemeltetés

A teljes rendszertechnika összeszerelését, a rögzítési technológia összeszerelését és a teljes rendszer üzembe helyezését opcionálisan szakértő szerelőcsapatunk vagy az ACO Haustechnik által felhatalmazott szakszerelők végezhetik.
Az összes szükséges telepítési lépést alkalmazásmérnökeinkkel és az ügyfél által a helyszínen biztosított kapcsolattartókkal szorosan egyeztetve hajtjuk végre.
Üzembe helyezés előtt a vízelvezető rendszerben teljes működési próbát végeznek, így a teljes rendszert kockázat nélkül át lehet adni a végfelhasználónak szabályos üzemeltetésre.

Projekttervezés és rendszertervezés

Speciális alkalmazásmérnökeink átvesznek minden tervezési munkát a megadott projektadatok alapján.
A megvalósíthatóságot természetesen megfelelő számítási módszerekkel előzetesen ellenőrzik, míg a második lépésben kiválasztják a kérdéses rendszertechnológiát.