Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan oldjuk meg láthatatlan módon a terasz vízelvezetését?

A terasz vízelvezetési módszerének kiválasztása során erőteljesebben megjelenik az esztétika, mint bármely más terület esetén. Vajon létezik olyan megoldás, amely láthatatlan marad, ugyanakkor hatékonyságában és tartósságában is megfelel a kívánalmaknak?

Teraszunk az összekötő kapocs szerepét tölti be a ház és a kert között. Ha a ház oldaláról nézzük, akkor a nappali meghosszabbítása lehet, ami úgymond belóg a természetbe. A kert felől nézve viszont mondhatjuk rá, hogy a kert meghosszabbítása, egy olyan terület, ami még nem a ház része. Bármelyik verziót is érezzük inkább igaznak teraszunkra, az biztos, hogy a vízelvezetést mindenképpen meg kell oldanunk ezen a területen is. Ugyanakkor itt sokkal többször merül fel kívánságként az, hogy a megoldás maradjon láthatatlan. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a gondosan kiválasztott burkolat látványát egyre kevesebben szeretnék megtörni a vízelvezetés miatt. Az ilyen esetekre is létezik megoldás, sőt az ACO több lehetőséget is kínál.


A terasz és a vízelvezetés esztétikája

Legtöbben egyből elfoglaljuk a teraszt a jó idő beköszöntével. Legyen szó rövidebb napozásról, töltekezésről, vagy akár a kinti étkezésekről, munkába indulás előtti kávé elfogyasztásáról, egyedül, a családdal vagy barátokkal. Természetesen a teraszon is használhatjuk a hagyományos, rácsos vízelvezető folyókákat, azonban sokan úgy gondolják, hogy a burkolat megtörésével a terasz veszít szépségéből.


Rozsdamentes acélból készült résfolyókák

A vízelvezetésre a legtöbb esetben ráccsal borított folyókákat használnak, ám ennél létezik diszkrétebb megoldás is, mégpedig a résfolyóka. Ennél a folyókánál az egyetlen látható dolog egy vékony rés, amely akár átmeneti elemként is funkcionálhat két burkolat találkozásánál. Mivel nincs kiemelkedő vagy lesüllyedt része, ezért mezítláb is teljesen biztonságosan használható. Telepítése és karbantartása is egyszerű.


Szinte láthatatlan teraszfolyóka a teraszajtóknál

Teraszok esetében egyre elterjedtebb a teraszajtónál alkalmazott átmenet nélküli megoldás. Ennek olyan hatása van, mintha a belső tér kiterjedne a teraszra. Szinte egynek tűnik a két helyiség. Megfelelő kivitelezés esetén biztosak lehetünk benne, hogy a víz még nagyobb esőzések esetén nem kerül be a házba.


Burkolható fedlapok

Az örök klasszikus, amelynek beltéri változata a fürdőszobák egyik nagy kedvence: hagyományos folyókát vagy összefolyót szeretnénk, viszont ezt nem akarjuk láthatóvá tenni. Ilyenkor jön be a képbe a burkolható változat, amikor a terasz burkolatát tesszük a folyóka rácsába. Hasonló megoldás kivitelezhető a kerti csapok összefolyói alatt. A víz a fedél és a burkolat közötti nyíláson keresztül távozik, azaz lényegében egy résfolyókához hasonlóan funkcionál. Az összefolyó egyszerűen telepíthető és könnyen tisztítható.

Mégha azt is gondoltuk eleinte, hogy a szinte láthatatlan vízelvezetés kültéren nem oldható meg, cikkünkből kiderült, hogy ebben az esetben is több lehetőség közül választhatunk.