Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Mi szükséges a terasz hatékony vízelvezetéséhez?

Terasz építését tervezzük? Feltétlenül gondoskodjunk vízelvezető folyókákról. Ezek biztosítják az esővíz hatékony elvezetését, illetve a terasz tisztítása során használt felmosóvizet is elnyelik. Fontos, hogy kissé lejtős felületet alakítsunk ki, ezáltal megakadályozzuk a pocsolyák kialakulását. És ez még nem minden! Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a terasz kialakításához.

Miután felépítettük otthonunkat, érdemes a földet betömöríteni. Ezen a módon megakadályozhatjuk a terület megsüllyedését, berepedését és ezzel együtt pocsolyák kialakulását. Kiváló minőségű, az időjárásnak ellenálló anyagokat használjunk, hogy évtizedeken keresztül élvezhessük új teraszunkat.


A terasznak is szüksége van alapra. Ez lehet egy tömörített homokos kavicsréteg kb. 20 cm vastagságban, de betonalap készítse is szükséges lehet, ha például néha autó is közlekedik a területen.


A terasz felületébe a háztól a kert irányába építsünk lejtést. A dőlés legalább egy centiméter legyen méterenként. A terasz végébe, ahol a kerttel találkozik, a teljes hosszhoz építsünk be vízelvezető folyókákat. Ezután még egy sorban érdemes járólapot vagy szegélyt beépíteni, hogy a folyóka megfelelően és szilárdan álljon a helyén. Nem mellesleg ez a megoldás látványos is.


Manapság egyre népszerűbbek a küszöb nélküli megoldások. Elegendő például a padlóba süllyeszthető ablakokra vagy a beltéri padlóburkolat kültérre átvezetésére gondolni. Ebben az esetben a homlokzat vízelvezetésére kerül a hangsúly. Ügyeljünk arra, hogy a vízelvezető csatorna rácsa a vízszigetelés szintje alatt legyen. Ez megakadályozza a víz falba szivárgását.

Ötlet: amennyiben elegáns, láthatatlan vízelvezetést szeretnénk, válasszuk a réskeretes folyókát. Ennél a megoldásnál csak egy keskeny rés látszódik a folyókából, így nem tereli el a figyelmet a terasz többi részéről.


A folyókát érdemes kb. 3 mm-rel a burkolati szint alá pozícionálni. Így elkerülhetjük a pocsolyák kialakulását és megelőzhetjük az illesztések repedéseit.


A polimerbeton folyóka kiváló vízzáró képességgel rendelkezik. A vegyszerekkel szemben ellenálló és sima felületének köszönhetően nehezen rakódik le a szennyeződés a folyókatestben.

Rácsok tekintetében az EN 1433 európai szabvány négy anyagot nevez meg: öntöttvas, horganyzott acél, műanyag és rozsdamentes acél. Teraszokra általában elegendő az A15 terhelési osztályú rács. Amennyiben a folyóka közelében medence található, érdemes a rozsdamentes rácsot választani. Ez az anyag áll ellen leginkább a klóros víznek.


Általában elegendő egy 10 cm belső szélességű folyóka használata. Azonban, ha meredekebb lejtővel van dolgunk – például egy garázs bejárata – célszerűbb szélesebb, 15 vagy 20 cm belső szélességű folyókát választani. Mindig gondoljunk arra, hogy heves esőzések során ez a folyóka lesz képes arra, hogy a lezúduló vizet megállítsa és az ne okozzon kárt az épület belsejében.


A vízelvezető folyókákat különféle típusú burkolatokba építhetjük be, például járólapok, kerámia, stb. burkolatokba. Csiszolt beton felületeknél viszont figyeljünk oda, mert a gépek károsíthatják a folyókák rácsait. A legjobb megoldás, ha a folyóka mentén kézi polírozást alkalmazunk. A rácsot érdemes a helyén hagyni, amikor a járdát készítjük, mert a folyókaelemek falai az oldalnyomás miatt befelé meghajolhatnak. Ebben az esetben később már nem tudjuk a rácsot a helyére illeszteni.


Biztosítani kell a tágulási hézagot. Ellenkező esetben a folyóka falai megrepedhetnek, amikor az időjárás hatására a felület tágulni kezd.


Kertekben leggyakrabban 10 és 6 cm magasságú vízelvezető csatornákat használunk, ennél mélyebb folyókára általában nincs szükség. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, válasszuk a 10 cm magasságú változatot. Amennyiben a beépítési helyünk korlátozott, abban az esetben a 6 cm-es folyóka lesz a megoldás. Jó tanács: soha ne helyezzük a folyókákat lazán a burkolólapok közé, mindig habarcságyba vagy betonba építsük be őket.


A vízelvezető folyókák megkönnyítik a terasz tisztán tartását. Hogy hogyan? Egyszerűen locsoljunk vizet a teraszra, majd húzzuk azt be a folyókába. A folyóka maga szintén kevés karbantartást igényel. Évente egyszer elvégzett tisztítás elegendő lehet. Ősszel, miután lehullottak a levelek, érdemes kitisztítani a folyóka testét, megakadályozva ezzel az eldugulását. Érdemes levélfogó kosárral felszerelni a folyókát a tisztítás megkönnyítése és az eltömődés megakadályozása érdekében.


Szeretne több információt a terasz és a kert hatékony vízelvezetéséről? Lapozza át katalógusunkat vagy keresse kollégáinkat.