Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan tisztítsuk az ACO vízelvezető folyókát?

Ahhoz, hogy kültéri ACO vízelvezető folyókánk megbízhatóan működjön, érdemes évente legalább egyszer kitakarítani. A tisztításhoz ideális időszak az ősz vége, amikor a lehullott falevelek a rendszer dugulását okozhatják. Ha azonban biztosra akarunk menni, a nyár előtt is megnézhetjük, hogy nincs-e eltömődve a folyókánk. A rendszer egyszerű felépítéséből adódóan az ellenőrzés és tisztítás majdhogynem gyerekjáték. Nézzük is meg a lépéseket.

A tisztításhoz szükségünk lesz néhány szerszámra:

  • kiemelő kampó vagy horog. Egy olyan tárgy, amit a rács alá be lehet akasztani és függőlegesen felhúzhatjuk vele a rácsot
  • kézi kefe és lapát
  • vödör

1. lépés: Távolítsuk el a rácsokat

Helyezzük a horgot a rácsok illesztéséhez középre. A képen piros körrel jelöltük a záródási pontot. Forgassuk el tetszőleges irányba a horgot úgy, hogy ellenállás alakuljon ki. Húzzuk fel erőteljesen addig, amíg a rács ki nem emelkedik. Most a másik kezünkkel emeljük ki a rácsot. A 30 évesnél nem idősebb rácsok csavar nélküli reteszekkel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a csavarokat nem kell előre meglazítani. Amennyiben a rácson mégis látunk csavarzárakat, akkor először lazítsuk meg azokat. Ugyanezzel a módszerrel távolítsuk el az összes rácsot.

2. lépés: Tisztítsuk meg a folyókát egy lapáttal és seprűvel

A levelek eltávolítására a folyókából használjunk kis lapátot. Ügyeljünk arra, hogy a csatorna mellett folyamatosan haladjunk, hogy ne maradjon levél a folyókában. Ezek után alaposan söpörjük le a folyóka széleiről a homokot a csatorna irányába, majd egy lapát segítségével távolítsuk el onnan.

3. lépés: Tisztítsuk meg a levélfogó kosarat

Emeljük ki a levélfogó kosarat a füleinél fogva. A benne levő szennyeződést, leveleket öntsük ki. Mielőtt a kosarat visszahelyezzük a helyére, győződjünk meg róla, hogy nincs-e további szennyeződés a kosár helyén. Amennyiben homokot, levelet látunk ott, akkor egy lapát segítségével távolítsuk el azt.

4. lépés: Helyezzük vissza a rácsokat. Ha szükséges, öblítsük le a csatornát

Ha az folyóka kézi kefével és lapáttal nem tisztítható meg kellőképpen, akkor a kerti slaggal öblítsük ki. Ezután visszahelyezhetjük a rácsokat. Induljunk el a folyóka egyik vége felől. A rácsot helyezzük úgy a folyókára, hogy a reteszelő részek egymás fölé kerüljenek. Ezután bátran lépjünk a rácsra olyan erővel, hogy az a helyére kattanjon. A finomabb beállítás és elhelyezés érdekében a rácsot előre és hátra csúsztathatjuk a lábunkkal. Hasonló módon tegyük vissza a többi rácsot is.