Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan teremtsünk japán hangulatú kertet?

Mindenki ismeri a japánkertek harmóniáját. Még ha nem ismerjük fel egyből, hogy épp egy japánkertbe látogattunk, akkor is látjuk és érzékeljük, hogy a hagyományos európai vagy azon belül magyar kertektől nagyon eltérő helyen járunk. Hogyan valósítható meg ez a harmónia a saját kertünkben? Nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelés és tudatos válogatás szükséges hozzá.

Ma a kertet a béke menedékének tekintjük, ahol egy fárasztó munkanap után jól esik üldögélni, olvasgatni vagy a barátainkkal beszélgetni. Egy olyan hely, ahol pihenhetünk és feltöltődhetünk. A tavasz közeledtével különösen aktuális a kérdés, hogyan rendezzük be, illetve hogyan rendezzük át kertünket. Korábban már írtunk a kerti bútorokról, most a japánkert kialakításának részleteit vesszük górcső alá. Itt is két verziót mutatunk be: megnézzük a zen kertet és a tradicionális japánkertet is.

Zen kert

A hagyományos zen kert vagy sziklakert alig tartalmaz növényt, vagyis nem úgy, mint az európai szemmel megszokhattuk. Itt a hangsúly a sziklákon, sziklakerteken és a szinte vakítóan fehér kavicsokon van. Az ilyen kert lényege a vele való foglalatosságban, azaz a kavics elrendezésében rejlik. A kert alapvető eszköze a gereblye, amellyel a kavicsokat különböző mintába rendezhetjük. Megfelelő habitusú ember számára ez a kikapcsolódás, hétköznapi dolgok adott időre szóló elengedését rejti. Amennyiben ilyen kertet szeretnénk építeni, akkor ne feledkezzünk meg a kavicsstabilizálóról sem, amely a helyén tartja a kavicsokat. A zen kert nagyon egyedi megjelenésének köszönhetően biztosan különlegessé teszi házunkat. Ám ez a fajta kerttípus, ahol kevés növény található, kissé idgennek hathat az európai kultúrkörben. Ritka jelenség, hogy valaki csak erre korlátozza a háza körüli területet.

Pont úgy néz ki a zen kert a valóságban, mint ahogy elképzeljük: világos színű kavicsok, sziklák és gereblyével belerajzolt vonalak.

Japánkert

Amennyiben a zen kertet túlságosan letisztultnak, olykor kopárnak tűnő kertet idegennek érezzük, akkor készíthetünk japánkertet is. Az japánkertek jóval több virágot tartalmaznak. Gondoljunk csak a budapesti Margitsziget japánkertjére a kis tóval, vagy a budapesti Állatkert japánkertjére. Sőt, már Zuglóban is található egy pár évvel ezelőtt megnyílt japánkert.

A japán kert művészete az ország történelmén alapul, több évszázad hagyományait hordozzák magukban. Kertekben közös a kövek, növények és a víz jelenléte. A hagyományos japánkert része lehet még egy kis tavacska is, amely felett apró hídon lehet átkelni a tóban található szigetre. Szintén része lehet a lámpás, amely általában kőből készül és egy teapavilon. A tradicionális japánkert a teázás hagyományát is őrzi, így teaház vagy kerti pavilon is van benne. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy nagyobb kerttel rendelkezünk, akkor ne habozzunk minden elemet beletervezni.

Milyen növényeket válogassunk össze?

A moha és a páfrányok gondoskodnak kertünk zöld hátteréről. Az olyan virágok, mint azálea, rododendron, írisz, lila akác vagy akár magnólia tökéletesen illenek a kerthez. A virágok pirosas, rózsaszínes és lilás színe tökéletesen visszaadják azt a színkavalkádot, amelyre a japán kertektől számítunk. A növények telepítésénél odafigyelnek a színek harmóniájára, illetve azok virágzásának időszakára, hogy ezzel is tovább fokozzák az összhangot.

Az európai gondolkodásmódtól eltérően a hagyományos japánkertben kerülik a fű ültetését. Persze ezt itt Magyarországon jó eséllyel mindenki figyelmen kívül fogja hagyni, aki japánkert létrehozásán gondolkodik.

Kétségtelen, hogy Európa egyik legszebb kertje Franciaországban található, mégpedig Givernyben. Itt élt és alkotott az 1880-as évektől haláláig az impresszionista festő, Claude Monet. Hatalmas kertjének egy részét tipikus japánkertnek rendezte be buja növényzettel, tóval és kis hidakkal.

Kapcsolódó termék: ACO kavicsstabilizáló

A japán kert telepítésének megkönnyítése érdekében érdemes felhasználni a kavicsstabilizálót, amely a kavicsokat a helyükön tartja. Egy polipropilén anyagú méhsejtlemez formájú termékről van szó, amelynek telepítése gyors és egyszerű. Mivel formára vágható, ezért használata lehetővé válik még a kanyargós utak esetáben is. A kavicsstabilizálóhoz erősített geotextíliának köszönhetően megakadályozza a gyomok növekedését.

Amennyiben további kérdése merül fel a kavicstabilizálóval kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.