Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Válasszon kerti bútort az ACO tanácsai alapján!

Ahogy közeledik a jó idő, úgy vágyunk egyre inkább a szabadba. Aki szerencsésebb, az a saját kertjében élvezheti a napsütést, mások a lakásuk teraszán, erkélyén töltik az időt. Mire van szükség ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló területből a legtöbbet hozzuk ki? Milyen pontok mentén gondoljuk végig a kert, terasz vagy erkély berendezését? Cikkünkkel segítünk eligazodni a számtalan lehetőség között.

A lakásunkhoz, házunkhoz tartozó terület esetén is igaz az „ahány ház, annyi szokás” mondás. Egy dolog azonban biztos: a bútoráruházak nyaranta szinte nem tudnak elegendő mennyiséget kínálni a kerti bútorokból. Ahogy érkezik a tavasz, úgy kezdik el a legtöbben csinosítgatni kertjüket, előkerülnek a bútorok. Városokban is egyre inkább megfigyelhető, hogy az erkélyek a tipikus balkonnövények mellett már székeknek, napernyőknek is helyet adnak.

Milyen bútort válasszunk?

A kérdés jogos, hiszen stílust, alapanyagot, méretet tekintve nem könnyű eligazodni a kínálatban. Fa, fém, rattan, műanyag… Vajon melyik az, ami harmonikus egységet alkot házunkkal, kertünkkel és leginkább közel áll hozzánk stílusában?

Fa

A fa a legkorábbi anyag, amelyből a kerti bútorok készültek. Bútorunk készülhet teakfából, fenyőből vagy akár akácból is. Bármelyiket is választjuk, a természetesség mellett klasszikus és meleg hatást érünk el vele. Ráadásul bármilyen színhez passzol, így különösen könnyű az adott környezethez illő darabokat találni.

A fa megújuló természeti kincs. Fából készült bútor vásárlása esetén figyeljünk oda, hogy a bútoron vagy csomagolásán szerepeljen olyan tanúsítvány, amely azt mutatja, hogy felelős erdőgazdálkodás eredményét visszük haza magunkkal. Ilyen logó lehet, a PEFC vagy az FSC.

Megfelelő kezelés és gondoskodás mellett még kültéri használat esetében is tartós, így akár generációkat is kiszolgálhat új bútorunk. Azt azonban minden esetben vegyük figyelembe, hogy a bútor az alapanyagának származási körülményeihez hasonló területen lesz a legtartósabb. Így például a teakfa bútor biztosan tovább használható marad dél-ázsiai éghajlaton, mint nálunk.

Fonott, illetve rattan bútorok

Az utóbbi egy évtizedben egyre népszerűbbé váltak a modern rattan vagy polyrattan bútorok. Ennek okait nem kell sokáig keresgélni: a letisztult formavilág, amely a funkcionalizmust hangsúlyozza tökéletes párosítást biztosít az új építésű házak és lakások modern hangulatával. Ugyanakkor ez a letisztultság a luxus érzetét is kelti. Amennyiben szeretnénk egy kicsit enyhíteni a bútorok szögletességén, akkor ezt kiegészítőkkel megtehetjük. Egy-egy színes párna, mintás pokróc máris oldja a mértani formák sokaságát. Hasonló hatást érhetünk el, ha kihasználjuk a széles színskálát és bohókásabb színben választjuk a terasz bútorait.

Hagyományos rattan bútorok

Az előző kategóriához hasonlóan ezek a bútorok is fonottak, viszont ellentétben modern társaikkal, a formaviláguk sokkal változatosabb. Az fogja magát jól érezni a hagyományos rattan bútorok között, aki „hátizsákos világutazó”, hiszen India, Afrika eldugott részeinek, dél-kelet ázsiai szigetvilágának hangulata varázsolható velük otthonunkba. Főleg, ha korábbi utazásink során vagy itthoni egzotikus boltokból beszerzett tárgyakat használunk kiegészítőknek, mint például afrikai törzsi maszkokat. A rattan bútorok esetében érvényesül igazán, hogy mindent mindennel keverhetünk, szín és stíluskavalkád alakítható ki segítségükkel.

Vas

Az elegancia és a romantika kombinálásához a kovácsoltvas kertibútor az ideális választás. Időtlen anyag, amit már évszázadok óta használnak. Egyes bútorok már inkább a műalkotás kategóriájába tartoznak. Kifinomult kialakításának köszönhetően különleges, légies hangulatot teremt. Vas esetében se féljünk játszani a színekkel: a sötét garnitúrát fehér párnákkal és kiegészítőkkel feldobva látványos teraszt varázsolhatunk. Amennyiben romantikusabb vagy rusztikusabb hatást szeretnénk elérni, válasszunk pasztellszínű bútort. És persze ne feledkezzünk meg a növényekről sem.

A vas bútorok előnye, hogy időtállóak és súlyosak, így nagyobb vihar esetén sem kell attól tartani, hogy felborítja őket a szél.

Műanyag

A műanyag kerti bútorok főleg a fiatalabb korosztály kedvencei. Itt bármilyen szín és forma elérhető, így igazán bohókás és eklektikus összhatást alakíthatunk ki. Sőt, akár visszaidézhetjük az 1960-as ’70-es évek pop art világát is: élén színek, hullámzó vonalak, grafikai nyomatok. A fehér falak és az egyszínű padló segít megteremteni az egyensúlyt a színkavalkádban. Fontos, hogy a színeket ne találomra válasszuk ki. Használhatjuk egy szín különböző árnyalatait, például a sárgát, a narancsot és a vöröset. Illetve beszerezhetünk ellentétes színeket is, mint a zöld és a kék.

A műanyag kerti bútorok legfőbb előnye, hogy általában olcsók. Tisztításukhoz elegendő csupán víz és szappan. A műanyag UV-ellenállóképessége is kiváló.

Alumínium

Az alumínium bútorok széles választékának köszönhetően, könnyen igazodhatunk velük házunk, lakásunk jelenlegi stílusához. A bútorok tökéletes kiegészítője lehet az üveg, például egy üvegasztal formájában. Azonban itt is ügyelni kell, hogy ne essünk túlzásokba. Az alumínium nagy előnye, hogy rendkívül könnyű, így könnyen mozgatható, ellenáll az időjárásnak és nem rozsdásodik.

Acél

Ha indusztriális hangulatra vágyunk, akkor az acélból készült bútorok jelentik a legjobb megoldást. Az enteriőr megteremtéséhez beton padlóra vagy lakkozatlan hajópadlóra van szükség. A falakat érdemes sötétebb színekre festeni, például feketére vagy antracitra, amelyeket világosabb részekkel kombinálhatunk. A kiegészítők kiválasztása esetén ne törekedjünk arra, hogy új dolgokat vásároljunk. Az indusztriális hatás elérése érdekében használt, olykor ütött-kopott fém polcokat, virágládákat tegyünk a teraszra.


A bútor kiválasztása fontos lépés, mert ezzel biztosítjuk, hogy élvezzük a szabadban töltött időt. Amennyiben lehetőségünk van rá, ne hagyjuk ki a grillsütő beszerzését sem. Ha árnyékot szeretnénk, ne habozzunk vásárolni egy napernyőt. A nyári éjszakák elengedhetetlen kelléke a hangulatos világítás: választhatunk felfüggeszthető gömblámpákat, állólámpákat, fényfüzéreket, vagy akár egyszerű gyertyát is. A zöldfelületet is növelhetjük, például a falra futtatott vadszőlő telepítésével. Az erkélyekre a hagyományos balkonládák mellett ma már különféle, fából készült futtató-falak is kaphatók.

Annak érdekében, hogy semmi nem zavarja a kertben töltött időt, már érdemes előre gondoskodni az olyan részletekről, mint a vízelvezetés megtervezése, valamint gyeprács vagy kavicsstabilizáló beszerzése.