Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan juttassunk természetes fényt a pincébe?

Napjainkban már könnyedén megvalósítható a föld alatti helyiségek természetes fényhez juttatása. Az ACO Markant Therm pincebevilágító aknája ezt a feladatot látja el.

Manapság már szinte elképzelhetetlen az, hogy a pincét mintegy „holttérként” használjuk, azaz ne használjuk. Persze, rendszerint a megunt, kidobásra szánt dolgok átmeneti tárolója lehet. Ugyanakkor egyre erősebb a tendencia, hogy a föld alatti helyiségeket is hasznosítjuk valamilyen módon. Funkcionálhat közösségi térként, lakószobaként, irodaként, de lehet benne mosókonyha vagy akár szauna is. Ezekben az esetekben az egyik legfontosabb dolog, ami komfortérzetünkhöz leginkább hozzájárulhat, a fény. Ideális esetben természetes fénnyel világítjuk be a pincét, hiszen ennek pozitív élettani hatásai vannak. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki ismeri a régebbi építésű házaknál alkalmazott kis ablakokat, amelyek a lábazatnál helyezkedtek el. Ezek az ablakok nem sok fényt engedtek be és csak abban az esetben lehetett őket beépíteni, amikor a helyiség csak részben helyezkedett el a föld alatt, azaz a ház emelt földszinttel rendelkezett. Nem is beszélve arról, hogy a szellőztetés sem éppen egyszerű feladat, ugyanis ezek az ablakok egyből a plafon alá kerültek.

Szerencsére ma már ennél sokkal hatékonyabb megoldások léteznek. Az ACO kínálatában megtalálható pincebevilágítóaknák segítségével a föld szintje alatt elhelyezkedő szobák is könnyen természetes fényhez juthatnak.

Hogyan működik a világítóakna?

Amennyiben az akna működését a legegyszerűbben akarjuk megfogalmazni, akkor mondhatjuk azt, hogy egy teknőt fordítunk a ház falához, amely visszaveri a fényt. A teknőn belül a falon egy ablak található, amelyen keresztül a fény bejut a szobába. A lényeg tényleg ennyi, azonban ennél egy picivel többről van szó. És azt egy percig se feledjük, hogy a föld alatt vagyunk. Ebből adódóan, mind az ablaknak, mind az aknának számos extra feltételnek kell megfelelnie. Elegendő csak két dolgot megemlítenünk: talajvízállóság és hőhídmentes felszerelés. Nézzük sorban!


ACO Markant pincebevilágító akna belseje - azaz ezt látjuk, amikor kinézünk a pinceablakon.

ACO Markant pincebevilágító akna külső része - ez a rész beépítés után láthatlan lesz, ugyanis kívülről feltöltjük földdel a munkagödröt.

ACO Markant pincebevilágító akna beépítése.


Az akna legfontosabb jellemzői

  • Fehér szín. Nem véletlen az akna színe, hiszen a fehér szín veri vissza a legtöbb fényt. Esetünkre lefordítva, így jut a legtöbb fény a föld alatti szobába.
  • Az ACO pincebevilágító aknái teljesen sima felületű üvegszál erősített polipropilén anyagból készülnek, ezért egyrészt könnyűek, azaz könnyű velük dolgozni. Másrészt könnyen tisztíthatóak.
  • Az pincebevilágító akna anyagának és a gyártási eljárásnak köszönhetően megfelelő beépítés mellett ellenáll a talajvíznyomásnak.
  • Az pincebevilágító aknához az ACO automatikusan biztosítja a „standard” vizes bűzzárat. Ezen keresztül a bele kerülő csapadék és locsólóvíz távozik. Ám emellett a cég gondol azokra a vásárlókra is, akik olyan helyen építkeznek, ahol magas a talajvíz vagy visszatorlódásra számíthatnak. Ebben az esetben visszatorlódás gátlóval ellátott bűzzárral is rendelhető az akna. A visszatorlódásgátló a lehető legegyszerűbben működik és pont ez adja a megoldást. A csőben egy golyó helyezkedik el, ami a talajvíz és így az esetlegesen visszaáramló víz szintjének emelkedésének hatására egyre magasabbra kerül, míg végül beleül egy előre kialakított vájatba, így zárva el a visszafolyó víz útját.
  • Nagy fénybeesési szöggel rendelkezik. Az aknák 40, illetve 60 cm-es mélységben rendelhetők, ami azt jelenti, hogy mennyire állnak ki a faltól. A 60 centiméteres változat értelemszerűen több fény bejutását biztosítja.
  • A tetejére akár személygépkocsival is terhelhető rács is rendelhető a megfelelő beépítés mellett.

Az akna hófehér belsejének köszönhetően visszaveri a napsugarakat, így látja el természetes fénnyel a pincét.


A magasítóelem használatával abban az esetben is elérjük a földfelszínt, ha az ablakunk mélyebben helyezkedik el.


A pincebevilágító akna alaptartozéka a vizes bűzzár.

Betörésbiztos rácsvédelemmel megelőzhetjük, hogy illetéktelenek hatoljanak be a pincébe.


Mivel fedjük le az aknát?

Az akna tetejének lefedésére több lehetőségünk is van. Választhatunk a rácsok közül, tehetünk rá üvegfedelet, illetve elláthatjuk rovar- és avarvédelemmel is.


30mm x10mm-s hálós rács

30mm x 30mm-s hálós rács

Terpesztett hálós rács


Betörésbiztos rácsrögzítés

Betörés ellen is védekezhetünk, amennyiben alulról biztosítjuk az aknarácsot. Ezzel a megoldással megelőzhetjük, hogy illetéktelenek a rácsot leemelve a pinceablakon keresztül jussanak a házba. A rögzítés beépítéséhez nem kell kifúrni a rácsot, a rögzítőpontok már előre ki vannak alakítva.


Amennyiben különleges megoldásra vágyunk, az ACO termékkínálatában erre is található megoldás. A Vario angolakna-lefedések bármilyen teraszhoz és bármilyen anyaghoz illeszthetők.


Mire jó a magasítóelem?

Az akna kiválasztásánál a kiindulópont a pince falába bekerülő ablak. Az akna szélességét és magasságát is ennek megfelelően választjuk ki. Az pincebevilágító aknát az ablak alsó párkánya alá minimum 15 cm-re kell igazítani, hogy egy „hózsákot” tudjunk kialakítani. Amennyiben az ablak mélyebbre kerül, mint amekkora az akna magassága, ebben az esetben szükségünk lesz a magasítóelemre. Az akna tetejére helyezett magasítóelem segítségével elérjük a földfelszínt.

Összefoglalva tehát a legfontosabb dolog, hogy a ház építésénél előre tervezzünk: a föld alatti helyiségek megvilágítása során ma már nem kell csak a lámpára hagyatkoznunk.