Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Folyóka kérdezz-felelek

Számos olyan fogalommal találkozhatunk a kültéri vízelvezető rendszer tervezése és építése során, amelyet korábban nem ismertünk. Aktuális cikkünkben most ezeket tisztázzuk.

A házunk körüli vízelvezető rendszer kiépítése nem választható opció, ezt muszáj megtennünk. Amennyiben a szakmában kevésbé jártas személyként elkezdünk utánanézni a lehetőségeknek és beleássuk magunkat a témába, bizony nagyon sok olyan fogalommal találkozunk, amit korábban nem ismertünk. Sőt, nem csak fogalmak, hanem problémakörök is előkerülnek.

  • Hány négyzetméternyi területről kell elvezetni a vizet?
  • Van-e a területnek hosszesése vagy nekünk kell kialakítani azt?
  • Milyen módon tudjuk kialakítani a burkolat lejtését?
  • Fenékeséses folyókát használunk vagy konstans magasságút?
  • Hidraulikailag mekkora méretű folyókára van szükség?
  • Mekkora méretű járművek fognak rajta közlekedni?
  • A járművek áthajtásának gyakorisága és a dinamikája?
  • Gyalogos forgalom esetén, szempont-e a tűsarok-állóság?
  • Milyen rácsot válasszunk?

Ebben az írásban az alapfogalmakat tisztázzuk, hiszen ezek ismeret nélkül nem léphetünk tovább. Azonban most is azt javasoljuk, amit korábban is: bízzuk szakemberekre a rendszer tervezését és a kivitelezést is, hiszen a későbbi javítás bontással jár, ami nemcsak bosszúságot, hanem költségeket is eredményez.

ACO Voronoi öntöttvas rács

ACO rozsdamentes acél hosszbordás rács

ACO Microgrip műanyag rács

ACO horganyzott acél hálós rács


Írásunkban az ACO termékeit is áttekintjük, illetve bizonyos alapfogalmakat is tisztázunk.

ACO Self név alatt forgalmazza az ACO a lakossági felhasználásra, családi házas környezetbe készült folyókákat. Ezeknek a termékeknek kisebb terhelést kell elviselniük, mint ipari környezetbe beépített társaiknak, ezért ennek megfelelően alakítja ki a vállalat mind a folyókatestet, mind a rácsokat. A Self családon belül is tovább tagozódik a termékválaszték Euroline és Hexaline folyókákra.


Az ACO termékválasztékában található folyókák elérhetőek polimerbetonból vagy műanyagból.


A polimerbeton műgyanta kötőanyagú beton. Szemben a cementbetonnal, teljesen vízzáró alapanyag, ezért nem nedvesedik át és fagytűrő képessége is jobb. Teherbírása is nagyobb, mint a cementbetonból készült elemeknek, így azonos teherbírás mellett jóval kisebb önsúlyú termékek gyártása is lehetséges. Magas a vegyszerállósági képessége, így kiváló alapanyaga a kültéri vízelvezető rendszereknek.


Családi házas környezetben építhetőek be, horganyzott, műanyag vagy öntöttvas ráccsal. Az első kettő átlagos személyautóval, míg az öntöttvas rács akár terepjáróval is terhelhető eseti áthajtásra (napi 3-5 alkalommal), megfelelő beépítési ágyazat mellett!


A termék alapanyagából adódóan (polimerbeton vagy műanyag) nem fagyveszélyes.


A Self folyókák vízszintes folyásfenékkel rendelkező termékek. 8-10 méterig nem szükséges fenékeséssel építeni. Amennyiben mégis szükséges a fenékesés, akkor vagy hosszesést alkalmazunk, vagy pedig váltani kell a Multiline termékcsaládra.


A legjellemzőbb kérdés. Méret- és anyagkülönbségek vannak köztük. A legfontosabb, hogy míg az Euroline polimerbetonból, a Hexaline műanyagból készül. Vízszállítás szempontjából az Euroline folyóka a „V” profil miatt előnyösebb, gyorsabban lefolyik belőle a víz. Családi házaknál bármelyik alkalmazható.


Az Euroline és az Euromini folyókát gérvágóval lehet vágni, míg a Hexaline folyókához van külön sarok- és keresztcsatlakozást lehetővé tevő elem.


Nem létezik ilyen idom. Csővezetéket a folyóka elején és a végén lehet csatlakoztatni egy DN110-es csőcsonkos homloklappal.


A folyóka végére helyezhető olyan zárólap, amelybe egy csődarab van építve. A víz ezen a csövön keresztül távozik a folyókából. Ez egyben azt is jelent, hogy ezen a részen található a folyókaszakasz legmélyebb pontja.


Igen, erre is van lehetőség. Ebben az esetben Euroline folyókáhóz alsó kivezetéses folyókát kell használnunk, a Hexaline folyókához pedig alsó csőcsatlakozót.


Erre a célra az Euroline folyóka esetében egy hordalékfogó akna használata javasolt. Ez egy fél méteres folyóka, amely a normál folyókához képest mélyebb (30 cm), és tartalmazza a hordalékfogó vödröt. Erre a szakaszra ugyanazt a rácsot tehetjük, mint a többi részre. Felülről nem látható az akna. A folyóka tisztításáról korábban már írtunk.


Euroline polimerbeton folyókák 1 m és 0,5 m hosszban kaphatóak.
Hexaline műanyag folyóka 1 m hosszban kapható (folyókán 0,5 m-nél jelölés van, méretre vágható).


Az Euroline polimerbeton folyóka kézi gyorsvágóval, gyémántlappal, a Hexaline műanyag folyóka kézi fűrésszel méretre vágható.


  • Az Euromini polimerbeton folyóka lemezráccsal 57 mm, öntöttvas ráccsal 60 mm magas.
  • Az Euroline polimerbeton folyóka lemezráccsal 97 mm, öntöttvas ráccsal 100 mm magas.
  • A Hexaline műanyag folyóka 79 mm magas.

A termékeket a betonba történő telepítés után tudjuk utólagosan tömíteni. Az illesztéseknél egy tömítő horony alakul ki, amit az ACO Waterseal tömítőanyaggal lehet kitölteni.

Amennyiben további kérdése merül fel a vízelvezető rendszerekkel és folyókákkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.