Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Mit mutatnak meg a terhelési osztályok?

Vízelvezető folyókák és rácsok választása során nem szabad figyelmen kívül hagyni a terhelési osztályokat, hiszen ezek mutatják meg a rendszer teherbíró képességét. De vajon mi a pontos jelentése a betűknek és számoknak?

Kültéri vízelvezetés kiépítése során kardinális kérdésként jelentkezik, hogy milyen eszközzel fogunk közlekedni az adott területen. Például a folyókát a kertnek olyan részén tervezzük elhelyezni, ahol csak gyalogosan járunk? Vagy a garázsbejáró elé kerülő vízelvezető rendszerhez keresünk elemeket, ahol naponta többször is áthajtunk személyautóval? Vagy gondoljunk bele abba, hogy ipari parkokban, logisztikai bázisokon kamionok és targoncák közlekednek azokon a területeken, ahol a vízelvezető folyóka található. Ám ha még ennél is tovább akarunk menni, akkor nézzük meg a repülőtereket, amelyeken extrém erős terhelés éri a folyókákat.

A fenti példákból jól látható, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terhelésű területre építjük be a vízelvezetési rendszert. És így meg is érkeztünk a kulcsszóhoz: terhelés. A terhelési osztályokkal kapcsolatos információkat az MSZ EN 1433 szabvány tartalmazza. A szabvány legfontosabb részei:

 • A megfelelő terhelési osztály kiválasztása elsősorban az alkalmazás helyétől függ
 • A megfelelő terhelési osztály kiválasztását elsősorban a tervező vagy a jövőbeli felhasználó végzi
 • Az egyes telepítési helyek osztályozása csoportokban történik
 • A terhelési osztály meghatározásakor figyelembe kell venni a
  • terhelés mértékét,
  • gyakoriságát,
  • irányát és
  • dinamikáját

Mi alapján válasszunk terhelési osztályt?

A terhelési osztály kiválasztása során több tényezőt érdemes mérlegelni.

 • terhelés lehetséges megváltozása a jövőben
 • nagyobb terhelés csak ritkán, esetileg fordulhat elő. A terhelési osztályt ebben az esetben is az előfordulható legnagyobb terhelésre kell meghatározni.
 • forgalom gyakorisága, sebessége és iránya (keresztirányú terhelés, illetve nagy sebességű gyakori terhelés esetén érdemes nagyobb terhelési osztályra méretezni
 • terhelés dinamikája (gyakori kormányzás, fékezés és ismételt elindulással járó környezetben javasolt a Monoblock folyókatest alkalmazása)

olyan közlekedési területek, amelyeket kizárólag gyalogosok, kerékpárosok használnak, mint például a sétányok vagy kerékpárutak

sétautak, gyalogos övezetek és hasonló területek, valamint személygépkocsi-parkolók és általuk használt utak

szegélykövezet, kisebb tehergépjárművek terhelése

közúti terhelés, akár kamionok által használt utak és parkolók

ipari és logisztikai területek terhelése

repülőtéri gördülőutak

Alapszabályként elmondhatjuk, hogy a folyókák általában nagyobb teherbírásúak, így a rács választásánál kell odafigyelnünk a terhelési osztályra. Azaz amennyiben egy kisebb teherbírású rácsot választunk, akkor a folyókánk teherbírása a rács teherbírásához fog igazodni.

Amennyiben további kérdése merül fel a vízelvezető rendszer terhelhetősége kapcsán, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.