Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Miért válasszunk öntöttvas rácsot?

Amikor elkezdjük megtervezni a házunk körüli vízelvezetés kialakítását, akkor döbbenünk rá, hogy nagyon sok lehetőség közül választhatunk. Sőt, jó eséllyel túl soknak érezzük a rendelkezésre álló megoldásokat. Kérdésként merül fel, hogy milyen típusú folyókát válasszunk? Milyen terhelhetőségű lesz az ideális megoldás számunkra? Milyen ráccsal fedjük le? Mi most a folyókarácsok közül az öntöttvasat mutatjuk be.

Mielőtt belekezdünk a konkrét témába, fontos leszögezni, a vízelvezető rendszer látható elemeinek kiválasztásakor mindig az egyéni preferenciák, ízlés, rendelkezésre álló költségvetés lesz a meghatározó tényező. Van ugyan néhány olyan dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ilyen például a terhelési osztály. Mindig gondoljunk arra, hogy a beépített rendszerrel jó esetben évtizedekig élünk majd együtt. Annak bontással járó javítása nagyon megterhelheti a pénztárcánkat. Ezért is érdemes megbízható szakértőnek adni a vízelvezetés megtervezését.

És most lássuk az öntöttvas rácsot! A rácsok a folyókák látható részei. Ez az, ami stílusával, látványával meghatározó része lesz kertünknek, udvarunknak, a ház előtti járdának. Az öntöttvas rács markáns megjelenésével kiemelkedik a környezetből. Amennyiben szeretné tudni, hogy a különböző stílusú és alapanyagú rácsok hogyan mutatnak bizonyos burkolatokban, nézze meg rácskonfigurátorunkat.

Egyedi mintázatú rácsokat is legyárt az ACO öntöttvasból

Idővel oxidációs réteg alakul ki az öntöttvas rácson.

Stílusos beálló alakítható ki az öntöttvas ráccsal

Az öntöttvasat évtizedek óta használják lefolyórácsok gyártására. Nemcsak rendkívül tartós anyag, amely egy életen át kiszolgál minket, hanem egyedi megjelenést is kölcsönöz a terasznak vagy az útnak. Ezenkívül az öntöttvasat gyakran választják nagy teherbírása miatt, ami ideális lehet autóbeálló, parkoló vagy más, autóval megközelíthető területek számára. Ha összehasonlítjuk a horganyzott acélból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült rácsok teherbírásával, akkor igazán szembeötlő a különbség. Az előbbiek gyalogos, illetve személyautók általi eseti terhelésre alkalmasak, míg az öntöttvas nagyobb teherbíró képességének köszönhetően terepjárókkal és kisteherautókkal is megbirkózik. Természetesen fontos a folyókatest szakszerű beépítése.


Öntöttvas rács egyedi, Freestyle mintával

Öntöttvas rács egyedi, Freestyle mintával

Öntöttvas bordás rács

Öntöttvas hosszbordás rács

Voronoi mintázatú öntöttvas rács

Nemcsak rácsokat, hanem kábelvédő csatornafedeleket is lehet öntöttvasból készíteni


Hosszú élettartam

Az öntöttvas elsősorban hosszú élettartamáról ismert. Gondoljunk csak az öntöttvas edényekre, amelyeket nemzedékről nemzedékre továbbadnak. Hasonlóak az öntöttvas rácsok is, amelyek egy életen át kitartanak kopás nélkül. Sőt, az öntöttvas minőségének romlása nélkül 100%-ban újrahasznosítható, így ha öntöttvas rácsokat választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rendkívül tartós és környezetbarát terméket használunk.

Rozsda vagy nem rozsda?

Általános felfogás, hogy az öntöttvas rácsok egy idő után rozsdásodni kezdenek. Ez valóban így tűnhet, ám a jó minőségű öntöttvas nem fog rozsdásodni. A kezdetben fekete-szürke színű rács felszínén a nap, a hőmérsékletváltozás, a csapadék hatására oxidációs réteg alakul ki. Ez különösen olyan helyeken szembeötlő, ahol nincs gépkocsiforgalom. Ez egy teljesen természetes, védő folyamat, amely stílusos, rozsdás megjelenést ad az anyagnak, ám minőségét, használati értékét nem befolyásolja.


Euroline folyóka polimerbetonból Voronoi öntöttvas ráccsal

Euromini folyóka polimerbetonból Voronoi öntöttvas ráccsal

Hexaline folyóka öntöttvas bordás ráccsal

Euroline folyóka polimerbetonból öntöttvas bordás ráccsal


Mivel kombináljuk az öntöttvasat?

Az öntöttvas sajátos tulajdonságai miatt érdemes odafigyelni arra, hogy milyen környezetbe teszünk ilyen rácsot. Például természetes kőburkolatunk van? A használat során idővel látni fogjuk, hogy az öntöttvas színe beleivódik a burkolatba. Ez annak köszönhető, hogy a természetes kő porózus, ezért hajlamosabb az elszíneződésre. Ha ezt el akarjuk kerülni, érdemes más típusú, kevésbé porózus burkolatot választani.

Megjelenés és kialakítás

Amennyiben szeretnénk természetes és rusztikus megjelenését adni burkolatunknak, akkor az ACO kínálatából új Euroline Voronoi öntöttvas rács jelenti a megoldást. A különleges hangulatú rács 2020 elején elnyerte a terméktervezésért járó Red Dot díjat. A ránézésre szabálytalan geometriai alakzatokból álló rács valójában igen tudatos tervezés eredménye. Ugyanez a minta köszön vissza a természetben is számtalan helyen. Gondoljunk csak a zsiráf bundájának foltjaira, a repedezett föld mintájára vagy a szitakötő szárnyaira.