Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Igaz vagy hamis? Négy kijelentés a vízelvezetésről

Egyre fontosabb szerepet kapnak a vízelvezető rendszerek, hiszen az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Aszályok és intenzív csapadékos időszakok váltják egymást, még a mi kontinentális éghajlatunkon is. Nem véletlenül hívják egyre gyakrabban kék aranynak a vizet. A hosszan tartó aszály idején megmutatkozik milyen nagy szükségünk van a vízre. Ugyanakkor a heves esőzések során az elvezetés okozhat problémát. Cikkünkben négy tévhitet eloszlatva mutatjuk be a házunk körüli jó vízgazdálkodás alapjait.

A teraszok vízelvezetése felesleges - HAMIS!

HAMIS! A teraszok lejtése a kert felé általában 2%. Ha vízelvezető folyóka alkalmazása nélkül a víz a teraszról egyből a kertbe kerül, akkor a kertnek a terasz felőli szélénél hirtelen nagy mennyiségű vizet kellene egyben felszívnia. Különösen elhúzódó esőzés vagy intenzív zápor esetén nagy valószínűséggel tócsák alakulnak ki a terasz mellett a pázsiton. Ugyanakkor, ha vízelvezető folyókát építünk be a terasz legalacsonyabb pontjához, akkor ezzel összegyűjthetjük a vizet, megakadályozva a pocsolyák létrejöttét.


Jó megoldás, ha az esővizet a kertünkben tartjuk - IGAZ!

IGAZ! Egyre inkább érezzük, hogy a víz szűkös erőforrás. Ugyanakkor heves esőzések esetén a csatornahálózatok túlterheltek. Ezt a kettős nyomást iktathatjuk ki, ha a csapadékot átmenetileg tároljuk. Hiszen így később szabályozott módon engedhetjük vissza a környezetbe, de akár öntözésre is használhatjuk azt. Ehhez nyújt tökéletes megoldást az ACO Stormbrixx rendszere.


A folyókák funkcionálisak, de nem esztétikusak - HAMIS!

HAMIS! Magától értetődik, hogy a vízelvezető rendszernek működésképesnek kell lennie, azaz meg kell tudnia oldani a vízelvezetéshez kapcsolódó feladatokat. Ráadásul elvárjuk, hogy beépített rendszerünk hosszú éveken keresztül problémamentesen működjön. De mi a helyzet a rendszer föld felett található, látható részével? Manapság a minőség és funkcionalitás mellett egyre nagyobb szerepet kap az esztétikum. Az ACO kínálatában is számtalan kialakítású és anyagú rács szerepel.

Például a klasszikus rácsos folyókák rácsai különböző színekben és anyagokban kaphatók. A horganyzott acél, az öntöttvas és a rozsdamentes acél is megtalálható a kínálatban. A különböző bevonatoknak köszönhetően színükben is tökéletesen illeszkednek a terasz kövezetéhez. Amennyiben nem szeretnénk, hogy vízelvezető folyókáink hangsúlyos külsejükkel felhívják magukra a figyelmet, választhatunk alig látható résfolyókát is.


A résfolyókát nehézkes karbantartani - HAMIS!

HAMIS! A rácsos folyókák tisztítása első ránézésre tényleg könnyebbnek tűnhet, hiszen itt csak fel kell emelni a rácsokat annak érdekében, hogy hozzáférjünk a rendszerhez. De mi a helyzet a résfolyókáknál, ahol csak egy pár milliméteres rés áll rendelkezésünkre a tisztítási feladat elvégzéséhez? A megoldás a tisztítóelemben rejlik. Ez egy olyan elem, amely szélesebb a folyókánál, a teteje a rácsos folyókához hasonlóan leemelhető, és így hozzáférhetünk a folyókarendszerhez. Annak érdekében, hogy a tisztítóelem nem törje meg a terasz hangulatát, burkolható verzióban is elérhető.