Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Milyen trendek várhatók 2021 folyamán a kertekben?

Lassan, de biztosan megérkezett a tavasz. Ebben az időszakban már javában folyik a házak körüli kertek, udvarok csinosítgatása annak érdekében, hogy nyáron gondtalanul élvezhessük azokat. Vajon milyen trendek mutatkoztak meg tavaly és milyen trendek várhatók ebben az évben?

Milyen év volt 2020…. Minden szempontból rendhagyó. Ez volt az első olyan év, amit a családdal együtt töltve ennyire intenzíven élhettünk meg. Sokat sétáltattuk a kutyát, sokszor láttuk a szomszédokat és jó eséllyel meguntunk a nappalinkat. És végül a kertünk, amelynek létét még soha nem értékeltük ennyire és amit a legtöbben egy igazi kis paradicsommá alakítottak át. Sokak számára a kert jelentette a szabadságot az elmúlt időszakban. Mi lesz a folytatás és milyenek lesznek a kertek a következő években? Vajon a világjárvány szerepet játszik-e a kertek alakításában? Formálja majd azokat? Írásunkban ezt a témát járjuk körbe.

A kert, mint egész éves relaxációs helyszín

2020-ban vált közismerté Nyugat-Európában a „staycation” kifejezés. Ez egy angol nyelvű szóösszetétel, amely a „stay” (marad) és a „vacation” (szabadság, nyaralás) szavak összevonásával jött létre. Jól leírja azt a helyzetet, amit tavaly átéltünk: azaz a szabadságunk jelentős részét is otthon töltöttük. Idén talán már több lehetőségünk lesz a nyaralásra, ám mi biztosak vagyunk benne, hogy a ház körüli nyaralás ismét kiemelt jelentőségű marad. És ha már így alakul, akkor érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Mint ahogy tavaly már el is indult ez a trend. Nagyon sokan tették kényelmesebbé, élhetőbbé a kertjüket. Az áruházak alig győzték a grillezők, függőágyak, nyugágyak, kerti lámpák, kültéri szőnyegek, medencék és jakuzzik utánrendelését. Biztos, hogy ez a trend idén is folytatódni fog. Az éghajlatváltozás hatására a nyarak egyre melegebbek, így a kertek mind kellemeseb helyszínné válnak a kikapcsolódáshoz, amihez ráadásul nem is kell messzire menni.

Sőt, kezd visszatérni a téli kertek divatja is. Ezek ugyan nagyon különböznek a hagyományos kertektől, ám hangulatukkal talán felülmúlják azokat.

Az ACO ugyan nem tud kerti bútorokat, medencéket adni a tökéletes kert kialakításához, ám termékeink nélkülözhetetlenek a kényelem megteremtése során. Hiszen ki szeretne tócsákat, rendezetlen kavicságyat vagy netalán kikopott, foltos gyepet? Mindez elkerülhető a megfelelő vízelvezető folyóka, kavicsstabilizáló és gyeprács kiválasztásával.

A kert a második számú nappali

Ez a jelenség már évek óta igaznak bizonyul, ám a COVID hatására még inkább megerősödött. Több időt töltünk otthon, akár munkaidőben is, hiszen nagyon sokan tértek át az otthoni munkavégzésre. A pandémia elvonulta után is lesznek olyan munkahelyek, ahol megmarad a heti pár nap „home office” lehetőség. Ebben a helyzetben sokan választották és most a jó idő beköszöntével ismét választják a kinti munkavégzést. Kiviszik a laptopot a teraszra vagy a kertbe egy árnyas fa alá. Kicsit hűvösebb napokon lakásban maradunk, ám az ablakokat kitárjuk a buja, zöld kertre. Akinek eddig elhanyagoltabb kertje volt, biztos, hogy rendbe tette. Akinek eddig csupasz erkélye volt, biztos, hogy balkonládákba növényeket ültetett és így tette természetközelibbé a teret. Célunk, hogy kiterjesszük az életterünket és birtokba vesszük a természetet, azaz a kertet, az erkélyt vagy a teraszt. Az teraszok kialakításánál szembetűnő trend, hogy egyre nagyobb üvegfelületet használunk. Itt kardinális kérdéskört jelent az akadálymentesség, azaz a küszöb nélküli megoldás, amely egyúttal megakadályozza a tócsák kialakulását.

A kert mellett egyre inkább felértékelődik a terasz és az erkély megléte. Akár családi házunk van, akár lakásunk, a teraszajtónál, illetve az erkélyajtónál egyre fontosabb a küszöb nélküli, azaz akadálymentes megoldás.

Kertünkkel tudatosan tegyünk az éghajlatváltozás ellen

Klímaváltozás, éghajlatváltozás, globális felmelegedés, aszály, vízhiány, fenntarthatóság… Ezek olyan szavak, amelyekkel nagyszüleink még nem találkoztak, nekünk viszont a mindennapjaink részévé váltak. Amikor kertünket tervezzük ezeket, illetve az előírásokat követve a csapadékvíz elvezetéséről, valamint hasznosításáról is gondoskodni kell. A szabályozások szerint a telekhatáron belül összegyűjtött csapadékvizet nem engedhetjük közvetlenül a közműhálózatba. Így a víz tárolását nekünk kell megoldani, ami különös a heves nyári záporok esetén jelenthet problémát. A tárolás történhet tartályokban, ahonnan a későbbiek folyamán ellocsolhatjuk. Ennél kifinomultabb módszer – amennyiben a talaj ennek megfelelő – az ACO Strombrixx rendszerének alkalmazása, amely mindamellett, hogy tárolja az összegyűjtött vizet, de el is szikkasztja azt. Ezzel máris levesz egy gondot a vállunkról, hiszen a talajt az igényeinek megfelelően tartja nedvesen.

Szigorúan megtervezett kert vagy romantikus virágos rét

Mindenkinek a saját döntése, hogy milyen kertet szeretne? Egy szigorúan megtervezett angolkertben érzi jól magát? Vagy a japánkertek harmóniájára van szüksége?Esetleg a kertet a gyerekei igényei szerint játszótérré alakítja? A sok lehetőség között előbukkant egy aránylag új irányzat, mégpedig a látszólag rendezetlen, romantikus virágos rétre hasonlító kert. A virágos növények életet és színt kölcsönöznek a kertnek, kevés karbantartást igényelnek és biodiverzitás szempontjából is fontosak.