Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Mire figyeljünk az úszómedence körüli terület vízelvezetésének kiépítése során?

A nyár eleji első napsugarakkal az úszómedencék iránti érdeklődés is felébredt téli álmából. Hiszen nincs is annál jobb dolog, mint amikor a tikkasztó nyári hőségben nem kell azon gondolkodni, hogy hova menjünk hűsölni. Elég kisétálni a házból és saját medencénkben várnak a frissítő habok. Évről-évre megfigyelhető trend, hogy egyre több medencét telepítenek a kertes házakhoz.

Csakúgy, mint a kert többi részében, a medence körül is fontos gondoskodni a vízelvezetési rendszerről. Hiszen amikor kijövünk a vízből, vagy önfeledten labdázunk odabent, biztos, hogy a medence környéke vizes lesz. Ha el akarjuk kerülni a tócsákat, bizony meg kell tervezni a vízelvezetést is.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy saját medencével rendelkezünk, vagy tervezzük annak megépítését, akkor mindenképpen érdemes elolvasni tanácsainkat.

Amennyiben szeretné tudni, hogy a különböző stílusú és alapanyagú rácsok hogyan mutatnak bizonyos burkolatokban, nézze meg rácskonfigurátorunkat.

Válasszunk rozsdamentes acél rácsot

A legjobb, ha a medence körüli vízelvezető rendszert rozsdamentes acél rácsokkal látjuk el. A rozsdamentes acél erősen ellenáll a klórozott víznek, ami mind a beltéri, mind a kültéri medencében előfordul. A rozsdamentes acélból készült rácsot tökéletesen kiegészíti a polimerbeton folyóka, amelynek szintén nem okoz problémát a vegyszeres víz elvezetése. Ezen kívül a rozsdamentes acélt könnyű tisztán tartani.

Természetesen különféle típusú rozsdamentes acélok léteznek, amelyek mind minőségben, mind árban eltérést mutatnak. A legjobb választás, ha ausztenites rozsdamentes acél mellett döntünk, amely az élelmiszeriparban is használatos. A króm mellett ez a típus nikkelt is tartalmaz, ami miatt az alapanyag vegyszerállósági tulajdonságai javulnak. Nem túl mágneses, így könnyen megkülönböztethető az alacsonyabb minőségű ferrites rozsdamentes acéltól.

Beltéri úszómedence esetén az AISI 316 alapanyagú vízelvezető rendszer beépítését javasoljuk. Célszerű a folyókatestet és a rácsot is ebből az anyagból készíteni, mivel a saválló rozsdamentes acél jobban ellenáll a klór maró hatásának.

Szabadtéri medence esetében választhatunk polimerbeton folyókát. A rácshoz elegendő az AISI 304 rozsdamentes acél. A klórgőzök gyorsabban szívódnak fel a kinti térben, ezért kevésbé roncsolják a folyóka testét.


Győződjünk meg róla, hogy a folyóka mezítláb is járható

A diszkrét réskeretek vagy a hosszirányú bordás rácsok nem sértik fel a lábat, ha mezítláb járunk rajta. A folyókatípus kiválasztásánál figyeljünk oda arra, hogy annak rácsa ne legyen sorjás. A hegesztések minősége kiemelten fontos szempont, illetve a mintázat nagysága ne adjon lehetőséget a balesetekre. Például, ha túl nagy a rés a rács mintázatában, abba könnyen beleakadhat a lábujjunk. Alapjában véve hasonló tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint ahogy azt már a zuhanyfolyókáknál is bemutattuk.


Ne becsüljük alá a karbantartást és a higiéniát

Az üveg után a rozsdamentes acél a legkönnyebben karbantartható anyag. A szennyező részecskék kevésbé, illetve nehezebben tapadnak meg rajta. Persze a megfelelő időközönként történő tisztítást itt sem lehet figyelmen kívül hagyni.

  • Hosszirányú bordás rács: levelek, kavics és egyéb szennyeződés nem, vagy csak ritkán esnek a folyókába. A víz áramlása garantált.
  • Réskeretes folyóka: a praktikus hozzáférési és ellenőrző nyílásoknak köszönhetően könnyen karbantarthatjuk a folyókát.

A szem is akar valamit

Esztétikai szempontból a rozsdamentes acél nagyon népszerű a modern építészetben. Hozzáadott értéket biztosít az úszómedencék esetében, különösen, ha az olcsóbb és kevésbé színtartó műanyag rácsokhoz hasonlítjuk. Azaz, ha hosszú távon gondolkodunk, érdemes a minőséget választani, még akkor is, ha ez jelentősebb egyszeri kiadást jelent.