Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Fürdőszobai kérdezz-felelek

Mit jelent a csempeperem? Miért jobb a rozsdamentes acélból készült zuhanyfolyóka a műanyagnál? Mik azok a szivárgónyílások? Ez csak néhány olyan fogalom, ami a fürdőszobához kapcsolódik. Aki a zuhanyzója felújításával, építésével foglalkozik, biztosan szembe kerül ezekkel a fogalmakkal.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fürdőszoba építése során a kiválasztott és beépítésre kerülő termékkel, anyagokkal kapcsolatban fontos alaposan tájékozódni. A fürdőszobát, ha nem is egy életre, de jó pár évtizedre tervezzük. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy minőségi alapanyagokkal és termékekkel dolgozzunk, illetve utánajárjunk a részleteknek. Persze megoldást jelent az is, ha olyan szakembernek adjuk át a választást, akinek javaslataiban feltétel nélkül megbízunk.

ACO falszigetelő-galléros Comfort zuhanyfolyóka beépítve

ACO szigetelőgalléros Comfort zuhanyfolyóka beépítve

ACO szigetelőgallér nélküli Comfort zuhanyfolyóka beépítve


Annak érdekében, hogy tisztább legyen a kép, összeállítottunk egy kérdezz-felelek típusú gyűjteményt, amelyben egyrészt az ACO termékválasztékát mutatjuk be, másrészt a fürdőszobai vízelvezetés során használt fogalmakat magyarázzuk meg.

A burkolat alatti síkban a kenhető szigetelés felhordását, csatlakozását segíti elő. Erre kenik fel a szigetelést.


A háztartásban használatos citromsavas tisztítószerekkel. Erről részletesen írtunk, sőt a tisztítás menetét is bemutattuk.


A gyárilag kialakított 8 cm széles szigetelőmembrán képes felszívni a beszivárgott vizet, és azt a csempeperemen kialakított szivárgónyílásokon keresztül a folyókatestbe vezetni.


A rozsdamentes acél alapanyag erősebb, merevebb a műanyagnál. Hőtágulási együtthatója csupán nagyjából 10%-a műanyagnak, így a meleg víz elvezetése során nem tágul, majd zsugorodik a folyókatest. A nagyobb hőtágulás miatt a műanyag összefolyók és a lapburkolat közötti fugában hajszálrepedések alakulhatnak ki, melyen keresztül a víz bejuthat a szerkezetbe.


A zuhanyzóhelyiség falát is el kell látni vízszigeteléssel annak érdekében, hogy a víz ne áztassa a falat, illetve ne szivároghasson tovább a falban másik helyiségekbe. Amennyiben a falsarokba helyezzük el a zuhanyfolyókát, a falszigetelő galléros zuhanyfolyókával könnyedén megoldható a szigetelés és a folyóka kapcsolata. Ha a falsaroktól távolabb építjük be a folyókát, akkor a hagyományos vízszintes szigetelőgalléros megoldás a megfelelő választás.


A szigetelőmembrán a burkolat alatti szigetelés és a folyóka megfelelő kapcsolatát biztosítja. A burkolaton keresztül esetlegesen leszivárgó vizet a folyókatesthez juttatja, ahol az be tud szivárogni a folyókatestbe, ha a folyóka rendelkezik másodlagos vízelvezetéssel, szivárgónyílásokkal.


A szivárgónyíláson keresztül a burkolat alá lejutó vizet vezethetjük el.