Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan tisztítsuk a zuhanyfolyókát?

Ismét egy első ránézésre egyszerűnek tűnő kérdést járunk körbe: a zuhanyfolyóka tisztítása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen tisztítószerrel, milyen időközönként takarítjuk azt.

Elkészült a fürdőszobánk, benne az egyedi, saját elképzelésünk alapján épült zuhanyzóval és alig várjuk, hogy végre birtokba vehessük. A zuhanyzónk használat során azonban – csakúgy, mint bármilyen másik eszközünk – koszolódik. Hiába érintkezik folyamatosan vízzel, ettől nem lesz tiszta. Sőt! A szappan- és tusfürdőmaradékok bizony foltot hagynak a csempén, üvegen. Hajmosás során a haj eldugíthatja a lefolyórendszert. A víz pedig vízkőnyomok formájában mutatja az idő múlását.

Amennyiben sokáig szeretnénk élvezni a gondtalan zuhanyzások örömét és fürdőnk szépségét, akkor mind a zuhanyzót, mind a zuhanyfolyókát rendszeresen tisztítani kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen tisztítószereket használunk, mert némelyik többet árt, mint használ. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tanácsaink

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításakor ne használjunk éles eszközöket vagy dörzsölő anyagot, szemcsés súrolószert. Ezek helyett dolgozzunk inkább puha ronggyal vagy szivaccsal.

Ajánlott az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító- és oldószerek, és a rozsdamentes acélra speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása. Kerüljük az erős, maró hatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav, stb) használatát. Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okoznak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek használatát.

A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasoljuk a szifon rendszeres tisztítását, a használattól függően, melyhez a rács kiemeléséhez szükséges kampót az ACO a zuhanyfolyóka mellé a csomagolásban elhelyezi.

A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett vagy levált tömítőanyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell.

Javasolt, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is használatot követően töröljük át szárazra puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt.

A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől. Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került egyéb tárgy, ékszer is hasonlóan könnyedén kivehető.

A beépítési utasítás szerint történő telepítés és rendszeres használat esetén még padlófűtéses fürdőkben sem kell tartani a bűzzár kiszáradásától.

Időszakos működési épületekben, pl nyaraló, célszerű száraz bűzzárral ellátni a zuhanyfolyókát és időnként vízzel feltölteni a lefolyót. A használat hosszú idejű szüneteltetése esetén alkalmazzuk a bűzzárfedelet.