Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan szellőztessük nyáron a pincét?

A magas hőmérséklet és a fülledt levegő hatására nyáron gyakrabban és hosszabb ideig szellőztetjük lakásunkat, hogy friss levegőt engedjünk be. De vajon ez a legjobb módja a szellőztetésnek? Különösen az alagsori helyiségek érzékenyebb területek, amelyek fogékonyabbak a penészedésre. Terepszint alatti, vagy részlegesen terepszint alatti elhelyezkedésük miatt a ház leghűvösebb részei itt találhatók. Az alacsony hőmérséklet mellett itt magasabb páratartalom alakulhat ki, ami nedves falakat eredményez és ez könnyen penészedést okozhat. Széles körben elterjedt nézet szerint sűrűn kell szellőztetni az ilyen helyiségeket, mert így tudjuk azokat kiszárítani. Biztos, hogy ez a legjobb megoldás? Hat tanácsot gyűjtöttünk össze, hogy megmutassuk hogyan érdemes szellőztetni.


A meleg levegő több nedvességet tartalmaz, mint a hideg, ezért meleg napokon nem tanácsos szellőztetni. A nedvesség ilyenkor páralecsapódás formájában jelentkezik a falakon.


Amennyiben lakótérként használjuk az alagsort vagy a pincét, akkor két-négy alkalommal érdemes naponta szellőztetni.


Hatékonyabb egy gyors, 5-10 perces szellőztetés, mint az órákig döntöttre nyitva hagyott ablak. A levegő is akadálytalanabbul áramlik a teljesen nyitott ablakon.


Nedvességmérővel ellenőrizhetjük, hogy mekkora a páratartalom az alagsorban. Tanácsos szellőztetni, ha a kinti páratartalom kevesebb, mint bent az alagsorban.


A nyári szellőztetések optimális időszaka a kora reggel vagy az éjszaka. Ezekben a napszakokban a külső hőmérséklet alacsonyabb.


Annak érdekében, hogy a levegő megfelelően keringjen, a bútoroknak megfelelő távolságra kell lenniük a falaktól. Ezzel is megakadályozhatjuk a penészedést.


Miért kell szellőztetni?

A levegőben számos lebegő anyag található, amely porból és más apró anyagokból áll össze. Amit pornak érzékelünk, az valójában több részecske együttese. Ezek között megtalálhatók az emberből származó részecskék, mint például a hámsejtjeink, valamint anyagok rostjai, finom por, baktériumok. Ugyanakkor előfordul köztük a házhoz tartozó elem is, mint építőanyagok morzsaléka, betondararabok, fából vagy szigetelésből származó részecskék. Ezek összessége nem tesz jót az emberi szervezetnek. A nedvesség, amely nemcsak a légzéssel keletkezik, hanem zuhanyzáskor, mosás után a száradó ruhákkal vagy főzéskor is megnövekszik, a meleg beltéri levegőben maradva a szoba levegőjének romlását okozza. Minél melegebb a levegő a szobában, annál több nedvességet képes magában tartani. A hűvösebb helyiségekben a nedvesség kicsapódik, ezáltal a hűvös szobák hajlamosabbak a penészedésre.

A különféle ajánlások szerint a nappali szoba ideális hőmérséklete 18-22 fok közötti tartományban van. Amikor nem tartózkodunk otthon, akkor sem ajánlott 16 fok alá hűteni a szobát. A legjobb megoldás, ha minden helyiség hőmérséklete nagyjából ugyanannyi. Amennyiben a szobák között több mint öt fok hőmérséklet-különbség tapasztalható, akkor tanácsos köztük az ajtókat zárva tartani. Szellőztetés során a nagy CO2-koncentrációjú, elhasznált, nedvességet és szennyeződéseket tartalmazó levegőt cseréljük ki friss levegőre. A friss levegő beengedésével megakadályozzuk a fáradtság és a koncentrációs problémák kialakulását. A tárolóban és az alagsori területeken a nyirkos levegő okozta problémák és a penészesedés megelőzhető ezen a módon.


Hogyan tartsuk karban ACO alagsori ablakainkat?

A tisztításhoz csak enyhe, ph-semleges tisztítószereket használjunk, higított formában.

Soha ne használjunk éles tárgyakat, csiszolóanyagokat vagy agresszív tisztítószereket (például ecetet vagy savas tisztítószert), mivel ezek megtámadhatják a szerelvények korrózióvédelmét. Tisztítás közben ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön víz a szerelvényekbe. Tisztítás után alaposan szárítsuk meg a szerelvényeket, enyhén olajozzuk meg olajjal átitatott ruhával áttörölve.

Az ablakok kiváló minőségű SIEGENIA vasalattal vannak felszerelve. Annak érdekében, hogy az ablak a lehető leghosszabb ideig tökéletesen működjön, javasoljuk, hogy rendszeres időközönként, legalább évente egyszer, illetve homokos szennyeződésnek nagyobb mértékben kitett területen évente többször végezzünk karbantartási és ellenőrzési munkákat rajta.

Kenjük át vagy olajozzuk meg az összes mozgatható szerelvényt és az összes rögzítési pontot. Ehhez csak sav- és gyantamentes olajat vagy zsírt használjunk. Az ablakszárny mozgó részeihez előnyös a spray formában kapható kenőanyag, amit egyszerűen rápermetezhetünk az adott részre. Ezután mozgassuk az ablakot, illetve a szerelvényt addig, amíg a kenőanyag szét nem terjed a felületen. Töröljük le a felesleges olajat, zsírt az ablakról. Ezután vékonyan kenjük meg a vasalatot és a zárszerkezetet egy sűrűbb, semleges kenőzsírral.