Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Fürdés vagy zuhanyzás?

Vajon melyik módszer a hatékonyabb? És melyik módszer az egészségesebb? Egy gyors zuhanyzás tesz jobbat vagy a forró fürdők jelentik az igazán hatékony tisztálkodási módszert?

Mielőtt valakit csalódás érne, gyorsan eláruljuk: cikkünkben nemcsak erre a kérdésre adunk választ, hanem a fürdéssel kapcsolatos több téveszmét is eloszlatunk.

Oldalakat lehetne megtölteni a fürdés és a fürdőkultúra történelméről. Valószínűleg mindenki ismeri történelmi tanulmányaiból azokat a történeteket, amelyek arról szólnak, hogy annak idején a fürdés még nem volt annyira elfogadott és elterjedt. Akkoriban bizony az úri osztály is parfümökkel próbálta elfedni a kellemetlen szagokat. Vagy akár eszünkbe juthatnak a fürdéshez a kapcsolódó rituálék, népszokások vagy vallási szertartások. Egy biztos, őseink jóval kevesebbszer és kevésbé intenzíven tisztálkodtak, mint a mai ember.

A napi fürdést a modern fürdőszobák, a vezetékes víz és a csatornarendszer kiépítése hozta el a házakba, lakásokba. Milyen egyszerű dolgunk van manapság: csak elfordítjuk a csapot és már folyik is a melegvíz. Ez a kényelmi szolgáltatás nagyban átszabta a tisztálkodási szokásokat. Hiszen mennyire kényelmes egy fárasztó nap után elmerülni a fürdőkádban és a forró vízben ellazulni. Főleg télen nagy a csábítás. Vagy ugyanilye kellemes tud lenni reggelente egy gyors zuhany, ami ráhangol a munkanapra. És itt el is érkeztünk az egyik legmegosztóbb kérdéshez: fürdés vagy zuhanyzás?

Számos kutatás és cikk született már ebben a témában, így mi most csak ezekből szemezgetve összegyűjtöttük a fürdés körüli legfontosabb tudnivalókat, beleértve a fenti kérdést is.

A bőrünk nem szereti a forró vizet

Ahogy feljebb írtuk, különösen télen eshet jól a forró víz. Ilyenkor a dermesztő kinti hőmérséklet után vágyunk a forró fürdőre. A kutatások szerint azonban a forró víz helyett célszerűbb langyos vizet választani.

A kevesebb néha több

Ki ne szeretne sokáig ázni a vízben… Ám mint kiderült, ez sem tanácsos. Naponta 5-10 percénél ne töltsünk többet a vízben, zuhany alatt, mert a víz szárító hatása révén megrongálja a bőr védőrétegeként szolgáló zsírköpenyt.

Fürdés vagy zuhanyzás?

A kádfürdőt kedvelők számára nincs jó hírünk: számos kutatás kimutatta, hogy egy gyors, 5-10 perces zuhanyzás elegendő a napi tisztálkodásra. Sőt, mivel itt szó szerint a bőrünkre megy a játék, ezért fontos megemlíteni, hogy egy gyors zuhanynak bőrünk jobban örül, mint a hosszadalmas kádfürdőnek. Az sem mellékes, hogy egy 5-10 perces zuhanyzással jóval kevesebb vizet használunk el, mint a hagyományos kádfürdővel. Főleg, hogy manapság már kifejezetten víztakarékos zuhanyrózsák is léteznek. Amennyiben fontos számunkra a pénztárcánk tartalma, illetve a környezet védelme, akkor helyezzük előnybe a zuhanyzást.

Tisztálkodószerek

Szintén a korábban már említett, a bőrt védő zsírköpeny megóvása érdekében olyan tisztálkodószert érdemes választanunk, amely nem szárít. A hagyományos szappanok és tusfürdők helyett érdemes körbenézni az alternatív termékek piacán. A tisztálkodószerek esetében a választást befolyásolhatja a környezetvédelem is, nem mindegy ugyanis, hogy mit engedünk le a lefolyón.

Törölközés

Kardinális kérdés a fürdés utáni törölközés. Figyeljünk oda arra, hogy jó minőségű, puha és jó nedvszívóképességű törölközőket használjunk. A durva anyagú textilek megsérthetik a bőrünket, mikrórepedések jelenhetnek meg rajta, amelyek utat nyithatnak a fertőzéseknek.

És végezetül néhány általános szabály

  • amennyiben mégis a kádfürdőt használjuk, előtte és utána zuhanyozzunk le. A fürdés előtti zuhany segít eltávolítani rólunk a szennyeződés egy részét, ami így a fürdővízbe már nem kerül bele. A fürdés utáni tusolással a fürdővizet, hab- vagy tusfürdőmaradékot távolítjuk el
  • bármelyik módszert is választjuk a tisztálkodáshoz, figyeljünk oda arra, hogy minden esetben előzőleg öblítsük át vízzel a zuhanytálcát, illetve a kádat. Ilyen módon eltávolíthatjuk a nem látható szennyeződéseket.
  • hetente legalább kétszer érdemes fertőtlenítővel kitisztítani a zuhanyzót és a kádat. A párás, meleg környezet a kórokozók melegágya. Rendszeres fertőtlenítéssel megakadályozhatjuk, hogy elszaporodjanak és így bármiféle betegséget okozzanak. A zuhanyfolyóka tisztításáról már írtunk korábban

Nem véletlenül kap egyre inkább kiemelt szerepet a fürdőszoba a lakásokban. Bőrünk a legnagyobb szervünk, ennek tisztántartása egész közérzetünkre, hangulatunkra kihat.

Amennyiben további kérdése merül fel az aknalefedésekkel kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.

ACO. we care for water

Footer

TOP

Az ACO-ról

Egy erős márka az egész világon. Az ACO fő rendszerei a professzionális vízelvezető rendszerek, víztisztító berendezések, víztározó és szikkasztó rendszerek. Tovább...

ACO Kereskedelmi Kft

Cégünk 1993 óta elkötelezett nagykövete a hazai vízelvezetési piacnak. Cégünk folyamatos innovációval kínál tökéletes műszaki és gazdaságos megoldásokat partnerei részére.

Kapcsolat

ACO Kereskedelmi Kft.

2330 Dunaharaszti
Jedlik Ányos út 24.

Fax.: +36 24 620 389
e-mail: acohu@aco.hu

Lépjen kapcsolatba velünk.