Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Fürdés vagy zuhanyzás?

Vajon melyik módszer a hatékonyabb? És melyik módszer az egészségesebb? Egy gyors zuhanyzás tesz jobbat vagy a forró fürdők jelentik az igazán hatékony tisztálkodási módszert?

Mielőtt valakit csalódás érne, gyorsan eláruljuk: cikkünkben nemcsak erre a kérdésre adunk választ, hanem a fürdéssel kapcsolatos több téveszmét is eloszlatunk.

Oldalakat lehetne megtölteni a fürdés és a fürdőkultúra történelméről. Valószínűleg mindenki ismeri történelmi tanulmányaiból azokat a történeteket, amelyek arról szólnak, hogy annak idején a fürdés még nem volt annyira elfogadott és elterjedt. Akkoriban bizony az úri osztály is parfümökkel próbálta elfedni a kellemetlen szagokat. Vagy akár eszünkbe juthatnak a fürdéshez a kapcsolódó rituálék, népszokások vagy vallási szertartások. Egy biztos, őseink jóval kevesebbszer és kevésbé intenzíven tisztálkodtak, mint a mai ember.

A napi fürdést a modern fürdőszobák, a vezetékes víz és a csatornarendszer kiépítése hozta el a házakba, lakásokba. Milyen egyszerű dolgunk van manapság: csak elfordítjuk a csapot és már folyik is a melegvíz. Ez a kényelmi szolgáltatás nagyban átszabta a tisztálkodási szokásokat. Hiszen mennyire kényelmes egy fárasztó nap után elmerülni a fürdőkádban és a forró vízben ellazulni. Főleg télen nagy a csábítás. Vagy ugyanilye kellemes tud lenni reggelente egy gyors zuhany, ami ráhangol a munkanapra. És itt el is érkeztünk az egyik legmegosztóbb kérdéshez: fürdés vagy zuhanyzás?

Számos kutatás és cikk született már ebben a témában, így mi most csak ezekből szemezgetve összegyűjtöttük a fürdés körüli legfontosabb tudnivalókat, beleértve a fenti kérdést is.

A bőrünk nem szereti a forró vizet

Ahogy feljebb írtuk, különösen télen eshet jól a forró víz. Ilyenkor a dermesztő kinti hőmérséklet után vágyunk a forró fürdőre. A kutatások szerint azonban a forró víz helyett célszerűbb langyos vizet választani.

A kevesebb néha több

Ki ne szeretne sokáig ázni a vízben… Ám mint kiderült, ez sem tanácsos. Naponta 5-10 percénél ne töltsünk többet a vízben, zuhany alatt, mert a víz szárító hatása révén megrongálja a bőr védőrétegeként szolgáló zsírköpenyt.

Fürdés vagy zuhanyzás?

A kádfürdőt kedvelők számára nincs jó hírünk: számos kutatás kimutatta, hogy egy gyors, 5-10 perces zuhanyzás elegendő a napi tisztálkodásra. Sőt, mivel itt szó szerint a bőrünkre megy a játék, ezért fontos megemlíteni, hogy egy gyors zuhanynak bőrünk jobban örül, mint a hosszadalmas kádfürdőnek. Az sem mellékes, hogy egy 5-10 perces zuhanyzással jóval kevesebb vizet használunk el, mint a hagyományos kádfürdővel. Főleg, hogy manapság már kifejezetten víztakarékos zuhanyrózsák is léteznek. Amennyiben fontos számunkra a pénztárcánk tartalma, illetve a környezet védelme, akkor helyezzük előnybe a zuhanyzást.

Tisztálkodószerek

Szintén a korábban már említett, a bőrt védő zsírköpeny megóvása érdekében olyan tisztálkodószert érdemes választanunk, amely nem szárít. A hagyományos szappanok és tusfürdők helyett érdemes körbenézni az alternatív termékek piacán. A tisztálkodószerek esetében a választást befolyásolhatja a környezetvédelem is, nem mindegy ugyanis, hogy mit engedünk le a lefolyón.

Törölközés

Kardinális kérdés a fürdés utáni törölközés. Figyeljünk oda arra, hogy jó minőségű, puha és jó nedvszívóképességű törölközőket használjunk. A durva anyagú textilek megsérthetik a bőrünket, mikrórepedések jelenhetnek meg rajta, amelyek utat nyithatnak a fertőzéseknek.

És végezetül néhány általános szabály

  • amennyiben mégis a kádfürdőt használjuk, előtte és utána zuhanyozzunk le. A fürdés előtti zuhany segít eltávolítani rólunk a szennyeződés egy részét, ami így a fürdővízbe már nem kerül bele. A fürdés utáni tusolással a fürdővizet, hab- vagy tusfürdőmaradékot távolítjuk el
  • bármelyik módszert is választjuk a tisztálkodáshoz, figyeljünk oda arra, hogy minden esetben előzőleg öblítsük át vízzel a zuhanytálcát, illetve a kádat. Ilyen módon eltávolíthatjuk a nem látható szennyeződéseket.
  • hetente legalább kétszer érdemes fertőtlenítővel kitisztítani a zuhanyzót és a kádat. A párás, meleg környezet a kórokozók melegágya. Rendszeres fertőtlenítéssel megakadályozhatjuk, hogy elszaporodjanak és így bármiféle betegséget okozzanak. A zuhanyfolyóka tisztításáról már írtunk korábban

Nem véletlenül kap egyre inkább kiemelt szerepet a fürdőszoba a lakásokban. Bőrünk a legnagyobb szervünk, ennek tisztántartása egész közérzetünkre, hangulatunkra kihat.

Amennyiben további kérdése merül fel az aknalefedésekkel kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.