Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Mennyivel nyújt többet egy drágább zuhanyfolyóka?

Számtalan dolgot érdemes a zuhanyfolyóka beszerzése előtt mérlegelni, mielőtt a végső vásárlási döntést meghozzuk. Biztos, hogy az egyik ilyen témakör az ár lesz és ezzel párhuzamosan a másik a minőség. Vajon milyen minőségi és műszaki különbségek okozzák az árak közötti különbséget? Megéri a drágább terméket választani?

Korábban már elkezdtük körbejárni témát és megnéztük, hogy milyen tényezők okozhatnak jelentős árkülönbséget a zuhanyfolyókák között. Még ha első ránézésre úgy is tűnik, hogy nagyon hasonló termékekről van szó, nem biztos, hogy érdemes az olcsóbb felé nyúlni. Ahogy erről is írtunk egyik előző cikkünkben, a vásárlás során megspórolt pár tízezer forint a későbbiekben sokkal nagyobb kiadást eredményezhet. Hiszen a zuhanyfolyóka komolyabb meghibásodása rendszerint csak a fürdőszoba bontásával orvosolható, ami jelentős költséget, felfordulást és idegeskedést okoz.

Ebben a cikkben egy kicsivel jobban elmélyedünk a műszaki tartalomban és szinte nagyító alatt vizsgáljuk meg a zuhanyfolyóka egyes részeit. Közben elmondjuk azt is, hogy miért jók és hasznosak ezek az elsőre feleslegesnek tűnő részletek.

De nézzük is a konkrétumokat, amelyek a zuhanyfolyóka kiválasztása során segítséget jelentenek.

Szintezőlábak

A beépítés körülményei helyszínről helyszínre változnak. Más padlómagassággal kalkulálhatunk egy régebbi épület felújítása során, mint egy újépítésű házban. Amennyiben a folyóka fix lábbal rendelkezik, akkor az sokkal nehezebbé teszi a magasságállítást. Sőt, az is előfordulhat, hogy az adott környezetbe be sem lehet építeni azt. A lábak segítségével a magasság bizonyos határokon belül állítható, ami a beépítést végző szakemberek számára nem csak megkönnyíti, hanem fel is gyorsítja a munkát.

Szigetelőmembrán

A hagyományos zuhanyfolyókákból ismerünk szigetelőgalléros és -gallér nélküli változatot is, amelyek jó esetben rozsdamentes acélból készülnek. Ám újabban feltűnnek olyan folyókák is, amelyeken a gallér felett egy elég nagy kiterjedésű, speciális tapintású szövetet találunk. Ez a szövet a szigetelőmembrán és ahogy a neve is mutatja, extra szigetelést biztosít. Vele könnyebb a folyókát a folyékony vagy kent szigeteléshez hozzádolgozni. Érdemes megnézni, hogy a kiszemelt folyóka tartalmazza-e ezt a pluszt.

Szivárgónyílások

Hívjuk őket másodlagos vízelvezetésnek is. A szivárgónyílások révén lehetővé válik a lapburkolat alatti szivárgó víz fogadása. Ennek köszönhetően az a víz is be tud jutni a folyókába, ami a fugán keresztül vagy a fugázat sérülése miatt leszivárog a vízszigetelésre.

Földelés

A zuhanyfolyókák kapcsán ez az egyik olyan témakör, amiről valószínűleg a legtöbb felhasználó nem tud. Nem csak az ACO fémből készült folyókáit, hanem még a műanyag testtel és fém ráccsal, kiegészítőkkel rendelkező folyókákat is le kell földelni. Ez ezért fontos, hogy egy esetleges zárlat esetén a folyókához, illetve a fém rácshoz érve ne szenvedjünk halálos kimenetelű áramütést. Az ACO folyókákon előre kialakították a földelés helyét. Vásárlás során erről is bizonyosodjunk meg.

Vízelvezető kapacitás

Felhasználóként talán a legfontosabb a szempont a vízelvezető kapacitás. Mert ugye nem akar senki tócsában állni a zuhanyzóban? Ha nem, akkor bizony meg kell vizsgálni a kiválasztott a folyóka vízelvezető kapacitását, amit a gyártók a műszaki adatok között megadnak. A jobb minőségű folyókák képesek a legnagyobb, esőztető zuhanyfejek vízhozamával is megbirkózni.

Szifon karbantartása, tisztítása

A zuhanyfolyóka lelke a szifon. Amennyiben itt bármi probléma adódik, csökken a vízelvezető kapacitás. Ám nemcsak ezért, hanem higiéniai okokból is célszerű rendszeresen tisztítani, karbantartani a folyókát. Éppen ezért fontos, hogy a folyókában található bűzzár egyszerűen eltávolítható legyen és így probléma esetén könnyen hozzáférjünk a csőrendszerhez. Szintén lényeges szempont, hogy a saját kényelmünket szem előtt tartva, olyan folyókát válasszunk, aminek szétszedéséhez nem szükséges speciális szerszám.

Hangszigetelés

Meglepő lehet, ám a zuhanyfolyókák esetében is kardinális kérdés a hangszigetelés. Az otthonunkra a nyugalom szigeteként tekintünk, és társasházak esetén nem szeretjük a szomszédból átszűrődő zajokat hallgatni. A hangszigetelést azonban úgy kell megoldani, hogy a vízelvezetés tervezési és kivitelezési oldalán se legyen szükség épület-akusztikai szakismeretre. Magyarán a lehető legegyszerűbb megoldást biztosító folyókát kell keresni.

Bűzzárak: nedves / száraz

Akár egy külön cikket is szentelhetnénk a bűzzárak kérdésének, annyira sokrétű ez a téma. Egy dolog azonban biztos: mindannyian szeretnénk elkerülni a csatornából a zuhanyfolyókán keresztül visszaáramló szagokat. A bűzzár ezt hivatott megoldani. Az egyszerűbb folyókák száraz bűzzárában a vízfolyam egy vagy két golyót mozgat, amelyek nyugalmi állapotban elzárják a lefolyót. A szerkezet egyszerűsége adja ugyanakkor a bizonytalanságát is: könnyen elkoszolódhat, ami a hatékonyságot rontja. A vizes bűzzár megbízhatóbb megoldást jelent, hiszen itt a víz állítja meg a kellemetlen szagokat. Az ACO esetében a vizes bűzzár két részből áll, ami a könnyebb tisztíthatóságot szolgálja. Sőt, az ACO száraz bűzzárat is forgalmaz, amely a vizes bűzzár után helyezhető be a csőcsonkba. Ennek abban az esetben lehet igazán jelentőség, ha sokáig használaton kívül van a zuhanyzó. Például a nyaralóban, ahova télen nem járunk le, nyáron visszatérve sem fogad minket kellemetlen meglepetés.

Ebből és a korábbi, hasonló témában megírt cikkünkből egyértelműen kiderül, hogy a ránézésre egyszerű termék kiválasztása bizony komoly szakértelmet, utánajárást, tudást igényel. Így ha bármi bizonytalanság merül fel bennünk, forduljunk bizalommal szakértőkhöz. Akár a bolti eladószemélyzethez, akár a márka képviseletéhez.

Amennyiben további kérdése merül fel a fürdőszobai vízelvezetéssel kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.