Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan óvjuk meg házunkat a betörőktől?

A legtöbb ember egyik legnagyobb rémálma, hogy távollétében illetéktelen személyek hatolnak be az otthonába és elviszik az értéktárgyait. A betörések ellen számos módon védekezhetünk. Most bemutatjuk az ACO megoldási javaslatát.

Erőteljesen csökkenő tendenciát mutat Magyarországon a betöréses lopások száma. Míg 2010-ben 44 238 ilyen bűncselekményt jelentettek, 2019-re ez a szám 12 113-ra mérséklődött. A csökkenés látványos, ám, ha esetleg ebben a tízezerben a mi lakásunk is érintett, valószínűleg nem fogunk a statisztikai adatokkal foglalkozni. A betörések területi eloszlása egyenetlen: Budapest és néhány vidéki nagyváros kiemelten veszélyeztetett helyszín. A betörők számára a késői őszi, téli és kora tavaszi időszak jelenti a csúcsszezont, hiszen a rövid nappalok és hosszabb, sötét esték-éjszakák megkönnyítik a munkájukat. Hasonlóan kedvelik a hosszú hétvégéket és nyaralási szezont, amikor hosszabb időre kiürülnek a lakások.

Kertes házak esetén a hivatlan látogatók nagyon sokszor a nem megfelelő minőségű ablakokon, illetve teraszajtókon keresztül jutnak be. Nem véletlen, hogy mind a rendőrség, mind a biztosítók erősen ajánlják a betörésbiztos ablakok beépítését. Az ablakok mellett is számos olyan trükk létezik, amellyel megvédhetjük otthonunkat.

Betörésbiztos pinceablakok az ACO választékában

  • különleges, egy darabból álló keret
  • további rögzítési pontok a lehető legjobb nyomáselnyelés és fokozott betörésvédelem érdekében (RC2)
  • gomba alakú zárócsap
  • zárható fogantyú
  • hármas hőszigetelő VSG üvegezés (ragasztott biztonsági üveg)

Az ACO Therm 3.0 betörésbiztos ablak jellemzői


Az alagsori ablakok a betörők kedvenc bejutási pontjai

De mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy jobban védjük pincénket és házunkat a betörések ellen? A következőkben összefoglaltunk néhány tényezőt, amelyek biztonságosabbá tehetik otthonunkat.


Rögzítő csapok és reteszelő pontok

Az ablakokat gomba alakú reteszelő csapokkal és további reteszelő pontokkal kell felszerelni, amelyek egymástól meghatározott távolságra az ablak keretén találhatók. Amikor az ablakot bezárjuk, ezek további záródási pontokat alkotnak és így védelmet nyújtanak a betörésekkel szemben.

A betörésnek ellenálló ACO Therm® 3.0 ablak pontosan ezt a technológiát kínálja.

Minél több biztonsági elem zárja az ablakszárnyat, annál nehezebb kinyitni azt

Üveg

Fordítsunk különös figyelmet az ablak üvegtáblájára. Háromszoros hőszigetelő üveg ajánlott, külső P4A laminált biztonsági üvegből. A képen látható, hogy a külső panel lényegesen vastagabb, mint a másik kettő. Ez a laminált biztonsági üveg is az ablakszárnyba van építve.

A laminált biztonsági üveg a pinceablak ablakszárnyába van építve


Zárható ablakfogantyú

Az ablakfogantyúnak, más néven kilincsnek zárhatónak kell lennie. Ez megakadályozza, hogy a betolakodók a bukóra nyitott ablakon benyúlva vagy az üveget betörve a helyiségbe benyúlva teljesen kinyissák azt. A zárható fogantyú utólag felszerelhető más ACO pinceablakokba is.

A pinceablak kilincse zárható

Fúrásvédelem

A fúrásvédelem megakadályozza a kilincs és a zár kívülről történő fúrását. Ez a védelem egy acéllemezt jelent, ami zárt vagy becsukott ablaknál nem látható. A képen látható egy betörésálló ACO Therm® 3.0 alagsori ablak fúrásvédelme.

A rejtett acéllemez extra védelmet nyújt


Ellenállási osztály

Ablak vásárlásakor ügyeljünk a betörésellenállási osztályra. Ez mutatja meg ugyanis, hogy az ablak milyen szerszámoknak mennyire áll ellen, illetve a betörőt meddig tartja vissza. Magánházak esetében az RC2 osztály használata ajánlott. Ezen felül ajánlott még odafigyelni rögzítőcsap, a fúrásvédelem és a zárható fogantyú meglétére.

Az ellenállási osztály az ablak biztonsági szintjét jelzi


Tippek

Az ablakok, ajtók körültekintő megválasztása, illetve utólagos cseréje, megerősítése mellett még számos módon távol tarthatjuk a betőröket értékeinktől.

  • Soha ne osszuk meg közösségi média felületeinken, hogy éppen merre járunk. A betőrök számára „felhívást jelent keringőre”, ha tudomásukra jut, hogy hetekig nem megyünk haza.
  • Szereljünk be időzítő kapcsolókat vagy távolról irányítható okosvilágítást, amellyel a lámpáinkat fel- és leolthatjuk.
  • Kérjünk meg egy ismerőst vagy megbízható szomszédot, hogy a postaládánkat rendszeresen ürítse ki. A felgyűlő posta szintén jelzésértékű a betörőknek.
  • Ha hosszabb időre utazunk el, a kertből is rámoljuk el értékeinket.
  • Helyezzünk el mozgásérzékelős lámpákat a kertben. Ezek kizökkenthetik a rossz szándékú betolakodókat.
  • Kulcs a lábtörlő alatt – soha ne hagyjunk pótkulcsot a ház közelében elrejtve.
  • Szereltessünk be riasztót, amit érdemes kiegészíteni távfelügyelettel és kamerarendszerrel.

Amennyiben további kérdése merül fel az ablakokkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat, vagy írjon nekünk üzenetet.