Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Innovatív csapadékvíz-kezelés az ACO rendszerlánccal

Egyre inkább fokozódnak a heves esőzések. Ugyanakkor a víz az egyik legértékesebb természeti kincsünk. Hogyan védekezhetünk az árvizek ellen és egyúttal hogyan óvhatjuk meg magunk és a jövő számára a vizet?

Biztonságos vízelvezetés a tiszta jövőért

Legyen szó aszályos időszakokról vagy heves esőzésekről – az időjárás egyre inkább a szélsőségek között ingadozik. Ezzel párhuzamosan nő a globális áruszállítás intenzitása, amivel egyre több szennyezőanyag kerül a levegőbe és a talajba. Ez így együtt veszélyes kombináció a jövő számára. Hogyan védekezhetünk tehát a víz ellen – és fordítva? Milyen vízelvezetési megoldásokkal érjük el annak megóvását?

Miért nem elég a vízelvezetés önmagában?

Az előbb még minden száraz volt, a következő pillanatban azonban felhőszakadás során heves eső zúdul a nagy teherbírású, áruszállítási területre. Persze a víznek minél előbb távoznia is kell innen. Azonban a vízelvezetést úgy kell megoldani, hogy az ne terhelje túl a közcsatornát és ne tartalmazzon veszélyes szennyező anyagokat. Változatos kihívások, amelyek megoldásához számos technológia integrálása szükséges. Az ACO pontosan erre a feladatra fejlesztette ki a rendszerláncot, az SWM (Surface Water Management, Csapadékvíz-kezelés) filozófia alappillérét. Ebben a folyamatban minden ACO termék biztosítja a víz útját azzal a céllal, hogy az tisztán és gazdaságosan kerüljön vissza a természetes körforgásba. Az ACO holisztikusan kialakított vízelvezetési megoldásokat kínál már ma a jövő környezeti kihívásaira.

Hogyan illeszkedik a rendszerlánc a különböző projektekbe?

Az ACO rendszerlánc olyan sokrétű és egyedi, mint az építőiparban megjelenő projektek igényei. Azaz a rendszerlánc nem egy konkrét megoldást takar, hanem annak építőelemeinek köszönhetően személyre szabható. A lánc egyik nagy előnye, hogy minden komponense összhangban áll a többi elemmel. Másik előny, hogy a kivitelező mindent egy kézből, egy forrásból szerezhet be, ezzel biztosítva a lánc során megvalósuló összhangot és minőséget.

Hogyan működik az ACO rendszerlánc?

Collect – Clean – Hold – Release, azaz Összegyűjtés – Tisztítás – Tárolás – Visszajuttatás. Az ACO rendszerlánca ezt a négy kulcspontot használja a víz felelős és gazdaságos kezelése során.

Összegyűjtés

Az eső rendszeresen esik… Vajon hová tűnik a sok csapadék? Itt lép működésbe az ACO rendszerlánc első eleme: az összes felszíni víz gyorsan és biztonságosan áramlik a nagy igénybevételnek kitett területekről a csatornarendszerbe. Ezzel elkerülhető az áradás, illetve a villámárvizek, és megmaradnak a szabad közlekedési útvonalak.

Termékek:

Tisztítás

A csapadékot ugyan elterelték a forgalmi területről, de a vízzel együtt olyan veszélyes szennyező anyagok is távoztak, min az olaj, finom por és vegyszerek. Szóval hogyan lesz újra tiszta a víz? Itt lép működésbe a rendszerlánc második eleme, például különböző leválasztók, amelyek a beléjük kerülő felszíni vízből kiszűrik a szennyező anyagokat. A víz kezelése integrált fizikai, kémiai vagy biológiai folyamatokkal történik oly módon, hogy az utána a kommunális szennyvízhálózatba kerülhessen.

Termékek:

Tárolás

A csapadékvizet összegyűjtötték és megtisztították ugyan, ám a közcsatorna a hatalmas vízmennyiséget nem tudja egyből fogadni. Hogyan akadályozzuk meg, hogy túltelítődjön? Vagy másképp fogalmazva: hogyan tudjuk átmenetileg tárolni és visszatartani az esővizet? Az ACO rendszerlánc harmadik lépcsőjében tárolótartályok, esővízvisszatartó medencék és fojtószelepek találhatók. Ezek biztosítják, hogy a víz a vízelvezető rendszerben maradjon, illetve szabályozott módon haladjon tovább. A védelem és biztonság így garantált még olyan szélsőséges körülmények között is, mint például a heves esőzések, árvizek vagy kritikus folyadékok kezelése.

Termékek:

Visszajuttatás

A tiszta víz készen áll, hogy visszatérjen a körforgásba – de hogyan működik ez? A rendszerlánc negyedik lépcsője adja meg a választ: szivattyútelepek, átemelő állomások és csőrendszerek segítségével az összegyűjtött, tisztított és szabályozott víz a közműhálózatba vagy a természetes körforgásba kerül vissza. Így életünk egyik legfontosabb erőforrása megmarad.

Termékek:


Tudjon meg többet az ACO csapadékvíz-gazdálkodásáról blogcikkeinkből!