Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Multiline Seal in folyókák a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén

Közel sem átlagos feladatot kaptak az ACO Multiline Seal in folyókái: a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének közel 100 méter hosszú rámpáján oldják meg a vízelvezetést.

2020. nyarán adták át a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Az emlékmű a trianoni békekötés 100. évfordulójára készült el és jelentőségéből kifolyólag nem is kaphatott volna máshol méltó helyet, mint a Parlament szomszédságában. Egészen pontosan a Parlamenttel szemben helyezkedik el az Alkotmány utcában. Az utca összképét azonban nem zavarja meg a létesítmény, az utcából a Kossuth térre érkezők számára sem takarja el a Parlament épületét, ugyanis az emlékhelyet a föld alá süllyesztették a tervezők. Egy nagyjából 100 méter hosszú rámpán jutunk el az emlékhely végéhez, ahol öt méter mélységben egy gránittömbben ég az örökmécses.

„Egy ilyen területen kardinális kérdést jelentett a vízelvezetés megoldása. A terület rámpaként épült meg, azaz a Kossuth tér irányából folyamatos lejtés található benne. A lezúduló csapadék elvezetését úgy kellett megvalósítani, hogy a vízelvezető rendszer ne vonja el a figyelmet a fő látványosságról, azaz a falba vésett városnevekről.” – ismertette a projekt különlegességét Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere. Máshogy fogalmazva: a jelenléte ne legyen zavaró a sétáló és nézelődő érdeklődők számára. Ugyanakkor a választásnál fontos szempont volt, hogy a vízelvezető kapacitás is megfelelő legyen és az emlékhely alsó részén ne álljon hatalmas pocsolyákban az eső.

Erre a feladatra az ACO résfolyókája ideális választásnak bizonyult. A beépített folyóka érdekessége, hogy a tripla rés különösen elegáns, ugyanakkor diszkrét megoldást jelent. A rámpa két oldalán belesimul a környezetbe és mégis markáns lezárást ad a falnak. A rozsdamentes kivitel biztosítja a hosszú élettartamot. A réskerethez a Multiline Seal in folyókát használták. A beépített tömítéssel rendelkező rozsdamentes élvédelemmel ellátott, polimerbetonból készült folyóka tökéletesen vízzáró, így a csapadékból semmi sem szivárog vissza a talajba.

Képgaléria