Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Haraszthy Pincészet

A borkedvelők jó eséllyel ismerik az etyeki dombok között megtalálható Haraszthy Pincészetet. Azt azonban nem biztos, hogy ők is tudják, hogy a Pincészet jóval többel foglalkozik, mint szőlőtermesztés és borkészítés. A birtok ugyanis mintegy látványgazdaságként működik. Az ide érkező vendégek megnézhetik a feldolgozó- és a palackozóüzemet, valamint a borospincét is. Étterem, medence és kültéri szauna gondoskodik a felejthetetlen élményről és kikapcsolódásról.

Egy ilyen helyszínen az épület minden elemének a helyén kell lennie. A problémamentes működést egyrészt a vendégek, másrészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előlírások, harmadrészt a termelés folytonosságának fenntartása miatt muszáj biztosítani.

Az ACO termékei a területen több ponton is megjelennek.

Pince

A pincébe a legutóbb felújítás során kerültek be az ACO rozsdamentes acélból készült vízelvezető folyókái. A korábbi – nem az ACO által biztosított – rendszer ugyanis nem megfelelő anyagból készült, és az évek folyamán megjelentek rajta a korrózió jelei. A pincébe beépített rendszerrel szemben csak annyi elvárás volt, hogy elvezesse a tárolótérben jelentkező vizeket és könnyen karbantartható legyen. Ezen a területen gyártás nem történik, itt már a kész borokat tárolják hordókban.

Udvar

Bonyolultabb feladatot adott az udvar vízelvezetésének megfelelő elkészítése. Ezen a területen ugyanis nemcsak a csapadékvíz elvezetését kell biztosítani. A beérkező szőlő átrakodásánál, darálásánál a gyümölcsről leváló darabok, szemek a földre, majd onnan a csatornarendszerbe kerülnek, ami kritikus pontot jelent. A rendszerben összegyűlő szilárd anyagok egy idő után elkerülhetetlenül dugulást okoznak. A tervezésnél figyelembe kellett venni az udvaron bonyolódó forgalmat: a nyersanyag beérkezését és a kiszállítások egy részét is teherautókkal oldják meg. Ilyen összetett feladat ellátására tökéletesen alkalmas az ACO Multiline V100G folyókája, amely KTL bevonatú öntöttvas rácsot kapott. Ez a kombináció a D400-as terhelési osztállyal elbírja az ipari igénybevételt, a megpakolt teherautók sem okoznak károsodást a rendszer egyik elemében sem. A folyóka kapott egy hordalékfogó bekötőaknát is, amely összegyűjti a rendszerbe bekerülő szilárd anyagokat, még mielőtt azok elérnék a csatornahálózatot.

Épület

Annak érdekében, hogy az épületet megvédjék a talajban található réteg- és szivárgóvizektől, OptiDrain szivárgórendszert építettek be. Ez a rendszer elvezeti az épület falától a vizet, megakadályozva annak felázását.

Képgaléria