Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Budai vár

Budapest, sőt, mondhatjuk, hogy Magyarország egyik legismertebb helyszíne a budai várnegyed. Ezen a kis területen több évszázad történelme sűrűsödik össze, nem véletlen, hogy a helyszín 1987-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Külföldi és belföldi turisták tízezrei keresik fel minden évben, hogy gyönyörködhessenek a dunai panorámában, illetve, hogy megcsodálhassák a magyar történelem épített emlékeit.

A műemléki védettséget élvező helyszínen minden beruházás, építkezés, felújítás szigorú szabályoknak megfelelve történik. Nem volt ez másként a Szentháromság tér környékének 2010-es évek elején megvalósult felújítása során sem. Egy ilyen helyszín esetében a tervezők azt tartják szem előtt, hogy a korhűséget megtartva, ugyanakkor a modern kor kínálta lehetőségeket felhasználva szülessen újjá a terület. A vízelvezetés kifejezetten egy olyan probléma, aminek fontosságát nem lehet megkerülni, ugyanakkor általában szeretnék szinte láthatatlanná tenni. Hasonló kérés merült fel a budai várnegyed esetében is, ahol több területen is megtalálható az ACO termékei.

Szentháromság tér

A Szentháromság tér kapcsán kifejezett kérésként merült fel, hogy a csapadékvíz megbízható elszállításának biztosítása mellett a rendszer kimozdulásbiztos ráccsal rendelkezzen. Egy kiemelt turisztikai terület esetében a kérés teljesen jogos. Szintén fontos kritérium volt, hogy a folyókának és a rácsnak a várban közlekedő buszokat is el kell bírnia. Illetve színvilága illeszkedjen a környező burkolat színvilágához. Mindezeknek a feltételeknek az ACO Monoblock PD 100 és 150 antracit színű folyókája felelt meg. A Monoblock folyókák esetében a rács és a test egybeöntve készül, így az nem tud elmozdulni a helyéről, még terhelés hatására sem. Ugyanennek köszönhetően vandálbiztos megoldást nyújt.

A Szentháromság téren a Monoblock folyókán kívül található ACO Qmax résfolyóka is. Ezen a területen két nagyon fontos kritériumnak kellett megfelelnie a vízelvezetési rendszernek: nagy kapacitás és szinte láthatatlan rács. A Qmax esetében mindkét feltétel teljesül. A réskeretnek köszönhetően a folyókából csak egy csík látszik a burkolatban. Sőt, a bekötőakna tetejére burkolható aknafedlap került, amely a környező terület burkolatát kapta.

Margaréta terasz

A Margaréta terasz a Hilton szálloda és a Halászbástya közötti terület. A tér ívelt lépcsőinek köszönhetően Budapest egyik leginkább fotózott tere. A vízelvezetést itt az ACO Multiline folyókájával és C250 terhelési osztályú öntöttvas ráccsal oldották meg.

Mátyás templom

A Mátyás templom lábazatánál is található ACO termék. Itt egy ún. szivárgórendszert kellett telepíteni. Ennek feladata, hogy az épületet megóvja a réteg- és szivárgóvizektől, azaz a víztől ne ázzon el az épület. Ehhez az ACO OptiDrain rendszerét használták fel.

Képgaléria