Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Szabadon álló zuhany? Így kerüljük el, hogy a fürdőszoba padlója nedves legyen.

Habár a szabadon álló zuhanyzó nagyon látványos, mégis egyre kevesebben választják az épített zuhanyzónak ezt a fajta kivitelezését. Egyrészt több helyet foglal, másrészt a vízfogyasztás is több lehet. Nem beszélve arról, hogy a fürdő szárazon tartása és takarítása időigényes feladat.

Írásunkban hat tanácsot osztunk meg, amely könnyebbé teszi a fürdő tisztán tartást és a padló vízmentesítését.

Fontoljuk meg egy fal felhúzását

A mennyezetig érő zuhanyfal furcsa lehet első ránézésre, ám ez véd legjobban a kifröccsenő víz ellen. Amennyiben nem szeretnénk ezt a megoldást választani, akkor alkalmazzunk minimum 160-190 centiméter magas, 90 centiméter széles falat. A falat építhetjük üvegből is, egy a fürdő látványát nem töri meg.

Gondoljunk a vízelvezetésre

Tanácsos 1-2,5% közötti lejtést biztosítani a zuhanyzóban. Amennyiben ezt nem tesszük meg, vagy ennél kisebb lejtést alakítunk ki, akkor előfordulhat, hogy kisebb víztócsák maradnak a padlón. Az 1%-os lejtés méterenként 1 centiméteres esést jelent. Ajánlott legalább 0,6 liter / másodperc átfolyási sebességű lefolyó beépítése. Minél nagyobb az áramlási sebesség, annál gyorsabban folyik el a víz. Különösen nagy teljesítményű zuhanyfej használata esetén javasolt a nagy átfolyási sebességű lefolyó.

Kerüljük a felső zuhanyfej használatát

Igaz, hogy a felső zuhanyfej igazi wellness vagy spa élményt ad otthonunkban, ám nyilvánvalóan nem segít a padló szárazon tartásában. Ezekben a zuhanyzókban célszerűbb a kézi tusolók használata. Fontos tényező a vízsugár iránya is.

Vízkőmentesítsük a zuhanyfejet

Rendszeresen vízkőmentesíteni kell a zuhanyfejet annak érdekében, hogy a vízsugár ne fröcsköljön szét a fürdőben. A vízkőmentesítő szer kiválasztásában kövessük a gyártó ajánlását.

Tisztítsuk rendszeresen a lefolyót

A haj és a szappanmaradékok rendszeres, heti eltávolítása biztosítja a lefolyórendszer működését és a víz akadálytalan távozását. Ebben segítségünkre lehet, ha már a zuhany építésénél olyan lefolyót választunk, amelynek szifonja könnyen eltávolítható, ez ugyanis megkönnyíti a tisztítást.

Szabályozzuk a víznyomást

Egyszerű megoldás, ami mindig működik: állítsuk be a kézi zuhany sugarát és a víznyomást. Ezzel nemcsak vizet takarítunk meg, hanem a víz kifröcskölését is megakadályozzuk.