Hogyan előzzük meg házunk külső falának átnedvesedését?

Az építkezők és új háztulajdonok rémálmai között minden bizonnyal szerepel az a helyzet, amikor észreveszik, hogy a házuk elkezdett vizesedni. A megfelelően kialakított védelemmel ez a probléma megelőzhető.

A földdel érintkező építményrészeken a károk 90%-a a falak átnedvesedésére vezethető vissza. Ennek fő okozója a felszínről bejutó víz nyomása. Az épület köré lefektetett dréncső önmagában nem nyújt elegendő védelmet. A hatékony és hosszútávon működőképes vízelvezetést egy komplett rendszer beépítésével lehet garantálni. Az ACO szivárgórendszere egy egyszerű és biztonságos megoldás a rétegvizek elvezetésére. A rendszer minden alkotóelemét úgy fejlesztették ki, hogy az megfeleljen a németországi DIN 4095 szabvány elvárásainak. A rendszer védi az épületek földdel érintkező falait, s így lehetővé teszi ezen helységek hasznosítását is.

A rendszer előnyei:

  • védi otthonunk épületszerkezetét
  • megelőzhetjük a beszivárgó víz által okozott károkat
  • tökéletesen kialakított rendszer a DIN 4095 szabvány szerint
  • könnyen és egyszerűen beépíthető rendszer

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek egy építkezés során és persze meg is válaszoltuk őket.

  • A jól méretezett szivárgórendszer mellett kisebb teljesítményű vízszigetelés is elegendő védelmet biztosít.
  • A földdel érintkező építményrészeken az építési károk 90%-ka a falak átnedvesedésére vezethető vissza. A biztonság létfontosságú tényező.
  • A szakma öregjei azt mondják, hogy egy jó szivárgórendszer felér még plusz két réteg bitumenes szigeteléssel és még sok, nyugodt éjszakai alvással.

A talaj rétegei között áramló szivárgóvíz a pince falára felépített kasírozott szivárgólemezen keresztül jut el az Opti-Drain csőhőz, ami azt a legrövidebb időn belül összegyűjti és elvezeti. Az Opti-Drain cső a hagyományos szivárgócsövek által elszállított vízmennyiség többszörösét képes elvezetni.


A dréncsőre nem szabad geotextíliát rátekerni. A rothadásálló és gyökérálló geotextíliát a dréncsövet körülvevő 8/16mm átmérőjű mosott kulé kavicságy köré kell tenni, hogy a talajból érkező apró szemcséket megfogja, de a vizet áteressze. Az ACO fektetési útmutatójában részletes rajz található.


A pince vízszintes szigetelési síkja alatt minimum 20 cm-rel kell lennie a dréncső folyásfenekének.


Igen, csőfektetéskor fontos a lejtés kialakítása. Minimum 0,5%-kos lejtést kell alkalmazni.A csőrendszer hossza, a talajszerkezet és a nyugalmi vízszintek befolyásolják. Előzetes talajmechanikai vizsgálat alapján lehet méretezni a rendszert, megengedett legkisebb csőátmérő DN 100.


Állandó talajvíz esetén nem lehet szivárgórendszert alkalmazni!


A szivárgóvezetékeket úgy kell beépíteni, hogy teljes hosszukban mindenkor tisztíthatók legyenek. Ezért a csövek irányváltoztatási pontjain, oldalsó elágazásoknál, magasponton és a mélyponton, de mindenképpen minden 50 m után aknát kell elhelyezni.


Az Opti-Control akna homokfogós változatát a csőrendszer legmélyebb pontjára (befogadó) kell elhelyezni. Minden más területen a homokfogó nélküli változatot lehet használni. Az Opti-Control magasító elem (hasznos magasság: 80 cm) segítségével minden beépítési magasság kiegyenlíthető.


Az Opti-Drain szivárgócső ütésálló, kemény PVC-ből készül, 2,5 m-es szálhosszban, egyik végén karmantyúval. Az Opti-Dran cső DN100, DN125, DN160 és DN200 átmérőjű lehet.


A beépítéskor ellenőrző aknákat kell telepíteni az iránytörésekre, ezen keresztül történhet az ellenőrzés és a tisztítás.


Nem, minden esetben külön zárt KG-PVC csővezetéket kell kiépíteni az ereszcsatorna vizének.


A drénrendszereknél a csövekre nehezedő rétegvastagságot figyelembe kell venni, ugyanis a csőszerkezet összelapulhat amennyiben túl nagy a földtakarás. Az Opti-Drain cső (narancssárga) 6 m talajtakarásig beépíthető. Nagyjából háromszor több réselés található a csövön, azaz sokkal gyorsabban el tudja vezetni az odaérkező szivárgóvizet.


Amennyiben szeretne többet tudni a rendszer működéséről, keresse kollégáinkat vagy írjon nekünk.


TOP