Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Hogyan előzzük meg házunk külső falának átnedvesedését?

Az építkezők és új háztulajdonok rémálmai között minden bizonnyal szerepel az a helyzet, amikor észreveszik, hogy a házuk elkezdett vizesedni. A megfelelően kialakított védelemmel ez a probléma megelőzhető.

A földdel érintkező építményrészeken a károk 90%-a a falak átnedvesedésére vezethető vissza. Ennek fő okozója a felszínről bejutó víz nyomása. Az épület köré lefektetett dréncső önmagában nem nyújt elegendő védelmet. A hatékony és hosszútávon működőképes vízelvezetést egy komplett rendszer beépítésével lehet garantálni. Az ACO szivárgórendszere egy egyszerű és biztonságos megoldás a rétegvizek elvezetésére. A rendszer minden alkotóelemét úgy fejlesztették ki, hogy az megfeleljen a németországi DIN 4095 szabvány elvárásainak. A rendszer védi az épületek földdel érintkező falait, s így lehetővé teszi ezen helységek hasznosítását is.

A rendszer előnyei:

  • védi otthonunk épületszerkezetét
  • megelőzhetjük a beszivárgó víz által okozott károkat
  • tökéletesen kialakított rendszer a DIN 4095 szabvány szerint
  • könnyen és egyszerűen beépíthető rendszer

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek egy építkezés során és persze meg is válaszoltuk őket.

  • A jól méretezett szivárgórendszer mellett kisebb teljesítményű vízszigetelés is elegendő védelmet biztosít.
  • A földdel érintkező építményrészeken az építési károk 90%-ka a falak átnedvesedésére vezethető vissza. A biztonság létfontosságú tényező.
  • A szakma öregjei azt mondják, hogy egy jó szivárgórendszer felér még plusz két réteg bitumenes szigeteléssel és még sok, nyugodt éjszakai alvással.

A talaj rétegei között áramló szivárgóvíz a pince falára felépített kasírozott szivárgólemezen keresztül jut el az Opti-Drain csőhőz, ami azt a legrövidebb időn belül összegyűjti és elvezeti. Az Opti-Drain cső a hagyományos szivárgócsövek által elszállított vízmennyiség többszörösét képes elvezetni.


A dréncsőre nem szabad geotextíliát rátekerni. A rothadásálló és gyökérálló geotextíliát a dréncsövet körülvevő 8/16mm átmérőjű mosott kulé kavicságy köré kell tenni, hogy a talajból érkező apró szemcséket megfogja, de a vizet áteressze. Az ACO fektetési útmutatójában részletes rajz található.


A pince vízszintes szigetelési síkja alatt minimum 20 cm-rel kell lennie a dréncső folyásfenekének.


Igen, csőfektetéskor fontos a lejtés kialakítása. Minimum 0,5%-kos lejtést kell alkalmazni.



A csőrendszer hossza, a talajszerkezet és a nyugalmi vízszintek befolyásolják. Előzetes talajmechanikai vizsgálat alapján lehet méretezni a rendszert, megengedett legkisebb csőátmérő DN 100.


Állandó talajvíz esetén nem lehet szivárgórendszert alkalmazni!


A szivárgóvezetékeket úgy kell beépíteni, hogy teljes hosszukban mindenkor tisztíthatók legyenek. Ezért a csövek irányváltoztatási pontjain, oldalsó elágazásoknál, magasponton és a mélyponton, de mindenképpen minden 50 m után aknát kell elhelyezni.


Az Opti-Control akna homokfogós változatát a csőrendszer legmélyebb pontjára (befogadó) kell elhelyezni. Minden más területen a homokfogó nélküli változatot lehet használni. Az Opti-Control magasító elem (hasznos magasság: 80 cm) segítségével minden beépítési magasság kiegyenlíthető.


Az Opti-Drain szivárgócső ütésálló, kemény PVC-ből készül, 2,5 m-es szálhosszban, egyik végén karmantyúval. Az Opti-Dran cső DN100, DN125, DN160 és DN200 átmérőjű lehet.


A beépítéskor ellenőrző aknákat kell telepíteni az iránytörésekre, ezen keresztül történhet az ellenőrzés és a tisztítás.


Nem, minden esetben külön zárt KG-PVC csővezetéket kell kiépíteni az ereszcsatorna vizének.


A drénrendszereknél a csövekre nehezedő rétegvastagságot figyelembe kell venni, ugyanis a csőszerkezet összelapulhat amennyiben túl nagy a földtakarás. Az Opti-Drain cső (narancssárga) 6 m talajtakarásig beépíthető. Nagyjából háromszor több réselés található a csövön, azaz sokkal gyorsabban el tudja vezetni az odaérkező szivárgóvizet.


Amennyiben szeretne többet tudni a rendszer működéséről, keresse kollégáinkat vagy írjon nekünk.