Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO gyeprács, a stabil zöldfelület megteremtője

Mit tehetünk akkor, ha valamilyen okból kifolyólag nem burkolhatunk le egy adott felületet, mégis stabil, egyenletes felszínt szeretnénk kialakítani? Vagy esetleg zöldterületre vágyunk, ugyanakkor biztosítani kell a gépkocsiforgalom számára is a helyet? Ezeket a látszólagos ellentmondásokat az ACO egyszerűen megoldja a gyepráccsal.

Az ACO Self® gyeprács segítségével egy könnyen hozzáférhető, nem lezárt, zöldterületet hozhatunk létre. A gyeprács sejtjei virágmintára emlékeztetnek. Az optimális „sejtméret” biztosítja a fű megfelelő, természetes növekedését, miközben a növény a gyökereivel lazítja a talajt. Így annak hosszú távon szikkasztó-kapacitása is megmarad. Mivel senki sem önmaga pénztárcájának ellensége, ezért fontos megjegyezni, hogy a fűvel borított területeknél a vízelvezetés megoldására nem szükséges csatornarendszer kiépítése, ezzel, illetve a csatornadíj mérséklésével komoly összegeket takaríthatunk meg, amelyek a betonnal burkolt területek esetében felmerülnének.

A gyepráccsal és ilyen módon fűvel ellátott területek zöldfelületi hányada 90-92% között mozog.

A gyepráccsal ellátott terület gépjárművel terhelhetővé válik és ami fontos, hogy a jármű kerekei esős, sáros időben sem forgatják ki a füvet a földből. A terület folyamatosan zöld marad.

Az évszakok változása során sem kell aggódnunk: az ACO gyeprácsa fagyálló és jól tűri a forróságot is. Ugyanakkor mennyivel kellemesebb a nyári hőségben a hűvös gyep közelében lenni, mint egy, a forróságot visszaverő, betonnal leburkolt udvaron eltölteni az időt.

A gyeprács jellemzői és használatának előnyei

  • csekély súly, 5 kg / m2
  • könnyen szállítható és telepíthető
  • gépjárművel terhelhető (250 t / m2)
  • kellemes látványt biztosít az összefüggő zöldterületnek köszönhetően
  • látványos virágmintázatú sejtek
  • a csapadék elszivárog a talajba, nem terheli meg a csatornahálózatot
  • újrahasznosított műanyagot tartalmaz (HDPE)
  • újrahasznosítható
  • 5%-os lejtőn is használható

Felhasználási területek

  • garázsbeállók
  • füvesített parkolóhelyek
  • füves tetők
  • járdák

Beépítési javaslatok

Garázsbejáró

1. A befedni kívánt területet ássuk ki. Terheléstől függően töltsük fel teherhordó anyaggal (20-55 cm). Nagyobb terhelés esetén ajánlatos betonszegéllyel megerősíteni.

2. Ezután tömörítsük a felületet. A teherhordó réteg vastagsága a későbbi várt teherbíró képesség alapján 20-55 cm magasnak kell lennie (nagyobb terhelés nagyobb magasságot igényel). A kívánt teherbíró képesség elérése érdekében érdemes a finomszemcsés alaptalaj kerülése.

3. Egy nagyjából 4 cm magasságú, homok vagy egy komposztkeverékből álló kompenzáló réteget vigyünk fel, majd a felületét teljesen egyenlítsük ki. Ezek után a gyeprácsot keresztirányban fektessük le. Nagyobb stabilitás elérése érdekében a négyzethálós elrendezés helyett egymástól elcsúsztatva ajánlatos lefektetni a gyeprácsokat. A kilógó részeket könnyedén le lehet vágni.

4. A hézagokat homokos lávás keverékkel töltsük fel, amelybe elvetjük a gyepmagokat. A tölteléknek nagyjából 0,5 cm-re el kell fednie a gyeprácsot. Beépítés után rendszeresen öntözni kell a füvet. Ahhoz, hogy egy összefüggő, szép, zöld felületet kapjunk, 3-4-szer le kell vágni a füvet.


Rétegzés


Gyeprács elhelyezése

Helytelen: négyzethálós fektetés

Helyes: elcsúsztatott fektetés


És ha még mindig marad kérdés a gyeprács kapcsán, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal. Illetve ne feledkezzünk meg a szomszédaink irigykedő pillantásáról sem, akik csodálva nézik majd egyenletes, mindig friss és üde gyepünket.