Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Csapadékvíz kezelése: tisztítás - tározás - csillapítás - szikkasztás - újrahasznosítás

Felszíni csapadékvizek gazdálkodása kiemelt feladat a fenntartható jövő érdekében

A nagy intenzitású záporok témája mindenkit érintő kérdés

A tájépítészek, a várostervezők, az építészek, valamint az épületek tulajdonosai és üzemeltetői számára az esővíz egyre nagyobb kihívást jelent a klímaváltozás okozta küzdelemben. Amellett,
hogy a víz éltető elemünk legértékesebb eszköze, jelentős kockázati forrásokat is jelent.
A csapadékintenzitások nagyon magasak lettek az elmúlt évekhez viszonyítva.
Ezzel egyidejűleg az urbanizáció hatására a burkolt felületek aránya is nagyságrendekkel megnőtt. A burkolt felületeken gyakorlatilag nincs elszivárgás, hanem a záporok teljes ideje alatt a felszínen áramlik a nagy intenzitású csapadékvíz. Közműhálózataink befogadóképessége pedig korlátos.
A kihívást az adja, hogy miként tudjuk úgy összegyűjteni, megtisztítani, tározni majd a környezetnek visszajuttatni, hogy környezetünk fenntartható állapota megmaradjon.
Sokan a talajvízre úgy gondolnak, hogy az ártalmas. Ezzel szemben nem szabad elfelejtenünk
hogy földünk édesvíz bázisának alapját adják a talajvizek, valamint a talaj
mechanika szempontjából is jelentős szerepet játszik a talajvíz megléte. A burkolt felületekkel viszont meggátoljuk hogy a talajvíz bázis újra töltődjön. Gyakran ahol a talajvizet kitermelik egy területen, talaj és épületsüllyedések jelzik a talajvíz hiányát.
Mindamellett hogy a talajvíz feltöltése alapvető érdekünk, fontos hogy a csatornahálózatot és szennyvíztisztítóinkat is tehermentesítsük a nagy intenzitású csapadékvizektől.

A megoldás
Jól átgondolt megoldás az összegyűjtéstől a visszajuttatásig

Az ACO minden projekt esetében személyre szabott megoldást kínál az ACO rendszer láncolat elemeinek felhasználásával.

  • A felszíni csapadékvíz összegyűjtése és elvezetése. Az ACO rendszereiben megtalálható a legkiválóbb minőségű folyóka és összefolyó rendszerek.
  • A felszíni csapadékvíz tisztítása és kezelése. Az ACO rendszereinek egyik alapeleme a különböző technikai szűrők, olajleválasztó és ülepítő berendezések gyártása és forgalmazása.
  • A felszíni csapadékvíz tartása:

- Csillapítás/késleltetés, ha a közmű hálózatba csak a nagy intenzitású csapadék lehullását követően szeretnék bevezetni a csapadékvizet.
- Szikkasztás, ha a lehető legtöbb vizet szeretnénk még az összegyűjtés helyén visszaadni a környezetnek.
- Újrahasznosítás ha az összegyűjtött vizet szeretnénk öntözésre, vagy egyéb módon hasznosítani.

  • Visszajuttatni a vizet: Áramlásszabályozó alkalmazásával oly módon lehet a közműhálózatba juttatni a vizet, hogy folyamatos kontroll alatt, maximalizált szinten tartjuk az áramlást.

Négy kérdés és válasz mely a csapadékvíz gazdálkodást szolgálja.

Hol kezdődik a vízbázis védelme?
Hogyan tudjuk elérni a megfelelő vízminőséget?
Hogyan csökkenthető a felületről összegyűjtött víz áramlása még a közműhálózat előtt?
Hogyan tartsuk ellenőrzött szinten a kifolyás mértékét?
ACO DRAIN folyóka rendszer
ACO Stormclean TF rendszer
ACO Stormbrixx elemekből összeépíthető tartály
ACO Q-Brake a személyre szabott áramlás szabályozó rendszer

Az ACO új generációs folyóka rendszerei már beépített gumitömítéssel rendelkeznek.

A hagyományos folyókarendszerekben a víz egy része a folyókaillesztéseknél elszivárog. Ez káros hatással lehet a környezetre és az épületszerkezetre is. Ezért két oka is van az integrált tömítésekkel ellátott folyókarendszerek használatának, még akkor is, ha azokat (még) nem írják elő a rendeletek:

1. Felszín alatti vizek védelme.

2. Épületszerkezet védelme.

>> Bővebben

Ha közlekedési területekről vagy a fémtetőkről érkező csapadékvizet kell összegyűjteni és elvezetni, akkor csak megfelelő tisztítás után lehet csak a közmű hálózatba vagy élővízbe vezetni. Napjainkba az olajleválasztáson túl egyéb tisztítási megoldásokat is figyelembe kell venni, hiszen ezekről a felületekről nehézfémekkel szennyezett csapadékvíz kerül összegyűjtésre. A modern megoldást ACO Stormclean TF kínálja, ahol a TF az úgynevezett technikai szűrőt jelent.A rendszert az ÖNORM osztrák szabványok szerint tesztelték az A, B és C területtípusok arányban.

>>StormClean TF Technikai szűrő

>>Olajleválasztók

Építőelemes szikkasztó és/vagy csapadékvíz tározó rendszer
Műanyag elemekből tetszőleges kialakításban és méretben összeállítható földalatti tározó és/vagy szikkasztó rendszer. A rendszer 95% illetve 98% üregtartalommal rendelkezik (modelltől függően). Földfeltöltést követően parkoló vagy út is építhető a rendszer fölé.
A rendszer óriási előnye, hogy csatorna kamera rendszerrel teljesen bejárható - ELLENŐRIZHETŐ, illetve nagynyomású csatornatisztító rendszerrel átmosatható - TISZTÍTHATÓ.

>>Bővebben

ACO Q-Brake az összegyűjtött és tározott csapadékvizet csillapítás útján, garantált áramlási sebességgel és mennyiségben engedi a közmű hálózatba.

>>Bővebben


TOP